Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Манолова се прицели в кметското кресло - премерен или слаб ход?

Доц. Румяна Коларова и Евгени Петров коментират в "Денят ON AIR"

03.09.2019 | 20:23 Редактор: Ивайло Николов

Мая Манолова подаде оставка като омбудсман и влиза в битката за кметския пост на София. Основният ѝ опонент ще е досегашният градоначалник Йорданка Фандъкова. В последно време се говореше много за това какъв ход е това за Манолова и дали влизането ѝ в тази надпревара е правилно.

Политологът доц. Румяна Коларова коментира в ефира на "Денят ON AIR", че все още не сме чули нищо като приоритети на Манолова и според нея кандидатирането ѝ е нов политически инженеринг.

Журналистът Евгени Петров посочи, че Мая Манолова е повишила рейтинга на институцията омбудсман, но според него кандидатурата ѝ за кмет на столицата е грешка, а също и ако възнамерява да прави партия.

"Голямата дилема е как ще реагират партиите на градската десница на кандидатурата на Мая Манолова, защото тя заявява, че ще има собствено движение, което ще се различава от БСП и други формации", подчерта доц. Коларова.

Евгени Петров каза, че е очаквал Мая Манолова да се включи по-скоро на президентски избори, а не на кметски.

"Това е един слаб ход на Манолова като аргументация. Тя ходеше из цяла България и помагаше на всички. Сега не се връзва това да каже, че става кмет, за да помага само на софиянци. Тя преди беше из цяла България", обясни Петров пред Bulgaria ON AIR.

По думите му след като е била харесвана от всички и е била при всички, които са се оплаквали, ако стане кмет Мая Манолова ще трябва да отстоява определени позиции, което пък ще я вкара в конфликти с някого.

Двамата гости коментираха още, че в кметските избори може да се обявяват много победи, защото самият кмет е мажоритарен избор, но има общински съвети, които са от партиите.

Затова и един независим кандидат не бил много смислена опция, защото този човек след това трябва да работи с общинските съветници, които обаче може да са от различни партии.

Гледайте видеото с цялата дискусия.

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК