Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Манията по виниловите плочи се завръща

Това хоби е скъпо удоволствие, каза Станислав Грозев - Щъркела

30.08.2019 | 20:55 Редактор: Ваня Кузманова

Манията с виниловите плочи започва преди повече от 10 години САЩ, завладя и Европа, а в България, като част от Европа, не изоставаме.

"С навлизането на компактдиска, плочите бяха изтласкани сравнително бързо в ъгъла, но запалените колекционери имат десетки хиляди плочи. Аз също имам хиляди, защото в това нещо има тръпка. Плочите са различни издания, с различни обложки", посочи в "Денят ON AIR" колекционерът на грамофонни плочи Станислав Грозев - Щъркела.

Той допълни, че това хоби е скъпо удоволствие.

"Ритуалът е самият звук като динамика, топлота. Винилът е най-добрият музикален носител", подчерта меломанът Станислав Грозев пред Bulgaria ON AIR.

Отбеляза още, че винилът е единственият физически носител, който носи ръст в продажбите и то епохален. 

От думите му стана ясно, че виниловите плочи се съхраняват изключително лесно, трябва да стоят изправени и да не са една върху друга, да са далеч от пряка слънчева светлина и да се пазят от прах.  

"Има вече чисто нови грамофони, които можеш да купиш, но те са некачествени. Препоръчвам да се купуват ретро машини", каза още колекционерът.  

От години на базар за винили, който се провежда всяка първа неделя от месеца, идват хора от цялата страна, дори от Сърбия. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК