Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

За повече справедливост: Без съкратено съдебно следствие за убийците?

Държи ли под око МВР престъпниците?

29.08.2019 | 20:29 Редактор: Василена Василева

Прокуратурата повдигна обвинение за предумишлено убийство на двамата задържани за убийството на семейство Атанасови, чиито тела бяха открити край Негован. Мотивът за жестокото престъпление се оказа финансов. 

"И това убийство, и поредицата такива, които се случиха в страната ни през последната година и половина, имат извършители от един и същи тип. Това са хора, излежавали присъди за тежки криминални престъпления. Въпросът е защо, имайки предвид биографията им, те не са били наблюдавани от МВР", коментира в студиото на "Денят ON AIR" бившият гл. секретар на МВР проф. Николай Радулов.

Той отбеляза, че е истински късмет, че пръстовите отпечатъци на престъпниците са били налични и органите на реда са успели да стигнат до тях. 

"Това обаче можеше и да не е така. И ако двамата задържани имаха добър адвокат, нещата щяха да протекат по друг начин, тъй като престъплението не е доказано", отбеляза още Радулов.

Въпреки това той бе категоричен, че този път можем заслужено да похвалим МВР, защото въпреки заплетения и сложен казус, успели да го разкрият толкова бързо.

Пламен Шляпашки и Георги Ненчев са строителни работници, които били наети за ремонт в апартамента на треньора по борба Йордан Атанасов и приятелката му Марияна. Майсторите, криминално проявени, единият от които и осъждан, планирали убийството повече от година. Разбрали, че Йордан продал апартамент в столичния квартал "Гоце Делчев". Оплакал се, че банките не му давали големи лихви и затова решили, че парите са в жилището му. Според разследващите убийството е станало на 14 юли. Извършителите скрили оръжията в Техническия университет, където работели на заплата. 

Пламен признал пред разследващите, че той е застрелял двойката. След това разчленили телата на жертвите си в банята им , натоварили ги в бидони и ги пуснали в язовира до Негован. Опитали да замажат следите си с белина. 

"В случая на извършителите могат да бъдат наложени най-тежките присъди, а именно лишаване от свобода до живот без право на замяна. Именно това очаква и обществото. Ако обаче те признаят за провиненията си пред съда, магистратите няма да имат друг избор освен да редуцират наказанието до 30 години лишаване от свобода", посочи в студиото на Ганиела Ангелова адвокат Людмил Рангелов.

По думите му това със сигурност би разгневило хората, които пък от своя страна можели да окажат натиск върху законодателя и да бъдат внесени промени в закона. В противен случай нито съдът, нито прокуратурата биха могли да направят каквото и да било.

"Имаше период от година и няколко месеца, през 2009-2010 г., в който не беше възможно прилагане на съкратено съдебно следствие за умишлени убийства. Тази разпоредба обаче много бързо беше променена", каза адв. Рангелов.

И двамата гости в студиото на Bulgaria ON AIR подчертаха, че въпреки, че статистиката сочи, че престъпленията у нас намаляват, хората сякаш не остават с такова усещане.

Вижте още във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК