Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Манолова vs. Фандъкова - на кого симпатизира повече обществото?

Решението накрая ще се вземе на балотаж, смята Димитър Ганев

27.08.2019 | 20:38 Редактор: Василена Василева

В сблъсък между Йорданка Фандъкова и Мая Манолова в София омбудсманът има преднина от 8%. Това отчете социологическо проучване на "Галъп интернешънъл". Данните са хипотетични и e възможен обрат до изборите, които ще се проведат на 27 октомври.

"Две неща са сигурни за предстоящите кметски избори в столицата. Ясно е, че и Йорданка Фандъкова, и Мая Манолова ще бъдат сред кандидатите. А заради подкрепата на омбудсмана от страна на БСП, е сигурно, че битката накрая ще се реши на балотаж", коментира в студиото на "Денят ON AIR" политологът от "Тренд" Димитър Ганев.

Той отбеляза, че през последните няколко седмици са били направени доста коментари във връзка с това коя от двете е по-вероятно да спечели. Официално издигнати кандидатури обаче на практика към момента няма. И това да се дават прогнози кой ще грабне кметския пост, било по-скоро пропаганда, отколкото анализ.

Проучването на "Галъп интеренешънъл" е проведено сред 802 души по телефона между 5 и 9 август и е част от независимата изследователска програма на агенцията. Половината от интервюираните твърдят, че са удовлетворени от работата на Йорданка Фандъкова като кмет на столицата, 37% не са, а малко над 10 на сто не могат да преценят.

Данните показват, че тя все още като че ли не се свързва докрай с управленския модел на ГЕРБ, т.е. продължава да намира и извънпартийна подкрепа. 

Мая Манолова биха подкрепили 48%, Фандъкова - 40%. Останалите не могат да преценят. 

На евентуален втори тур мнозинството от симпатизантите на ГЕРБ биха подкрепили Йорданка Фандъкова, а мнозинството от привържениците на БСП биха подкрепили Мая Манолова. 

"Всяка една прогноза до момента не е базирана на трезва политическа логика. Въпросът е обаче как всички тези интерпретации ще бъдат разчетени от хората. Именно това ще бъде решаващият фактор за битката в столицата", добави още Димитър Ганев пред Bulgaria ON AIR.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК