Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Е-тротинетки в София: Ще ни помогнат ли в борбата с мръсния въздух?

Услугата е в подкрепа на засилващия се интерес към алтернативите на придвижването с автомобил

23.08.2019 | 20:16 Редактор: Василена Василева

За първи път в София! От 22 август първата компания за споделено ползване на електрически тротинетки в София стартира работа.

Услугата е в подкрепа на засилващия се интерес на гражданите към алтернативите на придвижването с автомобил. Мярката е и част от стратегията на столицата да подобри качеството на въздуха.

"София е сред първите градове в Европа, които още преди масовото навлизане на този вид средство за придвижване, се зае да осигури специални места за паркиране, за да може процесът да бъде регулиран. А това е доста голямо предизвикателство", коментира в студиото на "Денят ON AIR" координаторът на проекта "Зелена София" Елица Панайотова.

Тя отбеляза, че обособяването на паркоместа е нещо изключително важно, тъй като единствено по този начин може да бъде преодолян хаосът с нововъведението в града.

В центъра на София вече е започнало обособяването на над 200 нови локации за безплатно паркиране на велосипеди, мотопеди и тротинетки. Взети са и мерки за безопасността, а всеки, който реши да се възползва от услугата, трябва да се съобразява с правилата, определени от операторите.

"Подготвени са промени в законодателството, за да може движението да бъде регламентирано и безопасно. Предвижда се разширяване на велоалеите в София. На е-тротинетките не е позволено да се движат по тротарите, а максимално допустимата им скорост е 25 км/ч. В някои зони движението им ще бъде напълно забранено. В парковете и градинките пък ограничението на скороста ще бъде до 10 км/ч", допълни Елица Панайотова.

През последните няколко години делът на хората, използващи велосипед за придвижване в столицата, се е повишил и към момента той е малко под 2%.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК