30 ст. на минута: Е-тротинетки превземат София (Снимки)

Столицата вече може да се похвали със 150 нови електрически скутера

22.08.2019 | 13:38 Редактор: Бойко Димитров

Започва първото споделено ползване на електрически тротинетки в София. Стартът бе поставен преди обед на официална церемония в центъра. 

Електрическите тротинетки са изключително удобни и поради тази причина придобиха огромна популярност в Европа и САЩ. В България вече има 150 броя подобни превозни средства, като от Столичната община работят по обособяването на 200 паркоместа, които да се използват както за тях, така и за велосипеди и мотопеди. 

Електрическата тротинетка може да се използва, след като се свали специално приложение. След това се сканира баркода на возилото и чрез дебитна карта се заплаща услугата. Цената за ползване на тротинетката е 1,50 лв. първоначална такса и по 30 стотинки на минута. 

Всеки, който иска да изполва услугата обаче, ще трябва да носи какса, както и да кара тротинетката единствено по велоалеи и места, където няма пешеходни зони. 

Оперативният директор на компанията Lime Тамаш Тот обясни, че с времето бройката на електрическите тротинетки ще се увеличи.

"Започваме със 150 скутера на улицата от ден едно. Броят им ще се увеличи с времето. Ще видим къде ги карат хората и според тяхното търсене може да предложим повече. Бил съм в редица градове, в много страни. София определено е готова за скутерите. Имате велоалеи. Отделени са от трафика и това е невероятно. Има места за паркиране", коментира той.

Снимки: Димитър Кьосемарлиев\Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК