Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Родни академици: Трябва да се инвестира в наука и иновации

Ние искаме да работим за благото на България, категорични са Стефан Воденичаров и Атанас Атанасов

08.08.2019 | 21:00 Редактор: Бойко Димитров

България трябва да инвестира в наука и иновации. Около това мнение се обединиха академиците Стефан Воденичаров и Атанас Атанасов. В "Денят ON AIR" те бяха категорични, че ако страната ни не обръща внимание на науката, то трудно ще върви напред.

Според Воденичаров в България има достатъчно пари за наука, но проблемът е, че те се раздават на калпак, а не срещу постигнати резултати.

"За нас е важно България да просперира, а не кой с каква политическа принадлежност е. Единение с политически пристрастия не се получава. Без пари не се правят наука и иновации. Дването на калпак също не върши работа. Има пари за наука, но трябва да бъдат направени няколко национални приоритета и финансите да отиват там", каза той.

Неговият колега Атанас Атанасов го подкрепи и заяви, че страната ни не се възползва от природните дадености, които има.

"България има природни дадености, които малко други държави притежават. Трябва обаче да се възползваме от тях, а не да внасяме стоки от околните страни. Ние не искаме да бъдем свързвани с политически партии, а да работим за благото на България. Трябва също така да се инвестира в наука и иновации, за да може да върви държавата напред", обясни академик Атанасов пред Bulgaria ON AIR.

Вижте повече във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК