Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Липсата на устройствени планове причинила проблемите със зелените площи в София

Общинският съветник Лорита Радева каза, че за 10 години това се е променило

08.08.2019 | 20:41 Редактор: Ивайло Николов

Жители на различни части от столичния квартал "Младост" редовно протестират заради нов изкоп и предстоящ нов строеж. Районът е един от най-застроените в столицата и гражданите масово се оплакват от липсата на зелени площи и все по-малките междублокови пространства.

Председателят на Комисията по околна среда в СОС Лорита Радева коментира в студиото на "Денят ON AIR", че това се е случило, защото дълги години в столицата не е имало действащ Общ устройствен план на столицата, който да регулира всичко това.

"Години наред не е имало Подробни устройствени планове на тези територии, а се е управлявал града с частични изменения. С приемането на Общия устройствен план и последващата процедура на приемане на Подробно устройствени планове на всеки един от жилищните комплекси - процес, който е към своя финал за десетте управление на ГЕРБ в Столичната община, ние успяхме да създадем точно тази поредица от правила", подчерта общинският съветник от ГЕРБ. 

Лорита Радева обясни, че решаването на проблемите и спирането на застрояване на определени зелени площи или междублокови пространства е дълъг процес, който продължава с години, но СОС има работна група и лично кметът Фандъкова е пожелала да се търси съгласие и със собствениците на имотите, за да не се презастроява столицата.

"Считам, че самият процес на реституиране на зелени площи в междублокови пространства се нуждае от много сериозен анализ и проверка", настоя Радева пред Bulgaria ON AIR.

Общинският съветник подчерта, че в битката за запазването на зелените площи се е наложило и инициирането на законодателни промени, които да определят, че междублоковите пространства трябва да са терени за градско озеленяване.

Гледайте видеото с целия разговор.

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК