Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Янка Такева: Учебниците трябва да се пишат от учители, не от университетски преподаватели!

Учебните програми съсипвали българското образование

06.08.2019 | 20:32 Редактор: Юлия Христова

МОН създава система, чрез която учители ще могат да си търсят работа в системата на образованието, а директорите - да намират подходящите за тях кандидати. Системата няма да е публично достъпна, а чрез регистрация, каквато ще се позволява само на съответните специалисти.

Тя ще бъде част от Информационна база данни с анализи и прогнози за кадровото обезпечаване на детските градини и училищата с педагогически специалисти, която трябва да заработи от началото на  2021 г. 

"Смятам, че трудовата борса за учители е добър вариант и ще реши 3 проблема - какви учители кандидатстват, как са разпределени по области и къде и какви специалисти трябват във висшите училища у нас", посочи председателят на учителския синдикат Янка Такева пред "Денят ON AIR".

По думите ѝ в големите градове няма проблеми с кандидатстването, а с това как се представят учителите по време на интервю. Съществен проблем оставал и този, че в малките населени места застаряващите учители, които се пенсионират, няма от кого да бъдат заместени.  

"Големият проблем са учебните програми, това съсипва българското образование", посочи Такева пред Bulgaria ON AIR. 

"Учителите трябва да пишат учебниците, а не университетските преподаватели. Съдържанието на всички учебници е трагично", категорична бе тя. 

Според нея родните школа трябва да отговорят на потребностите на децата и родителите и не трябва да има частни уроци.

"Качеството на родното образование се повишава, където има мотивирани ученици и родители. 38% от учениците обаче в 1240 училища са ни от даден етнос, който няма желание да учи децата си", коментира още Такева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК