Янка Такева: Вдигането на заплатите ще привлече повече млади учители

Предстои да бъде приет законът за ръста на заплатите и през 2016 г.

29.10.2015 | 10:50 Редактор: Мария Аладжова
Янка Такева: Вдигането на заплатите ще привлече повече млади учители

Янка Такева, председател на Съюза на българските учители, гостува в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR ден, след като МС официално прие вдигането на началните минимални работни заплати на учителите.

Тя коментира, че още на 14 май тази година е била проведена среща с Бойко Борисов, на която е обсъдено отпускането на 20 млн. лева в полза на всички работещи сферата на средното образование. По нейни думи оттук нататък предстои да бъде завършен анекса към колективния трудов договор, по който си сътрудничат с Дима Коцева - началник-отдел в дирекция „Финанси“ към МОН.

Образованието е изведено като приоритет в бюджета за 2016 г.

Коцева също се включи в разговора, като поясни, че взетото решение се отнася до четвърто тримесечие на тази година, но добрата новина е, че единният ръст ще бъде пренесен и за следващата година. На непедагогическия персонал в системата също ще му бъде гарантирано увеличение на минималната заплата с ръст от 380 на 420 лева. Средствата са гарантирани в следващия закон закон за проекта, който ще бъде гласуван, уверява Коцева.

Увеличението на заплатите обаче се отнася само до стартовите възнаграждения. На въпроса как ще бъдат обезпечени учителите, които са на прага на пенсионната възраст, Такева отговори:

„Това не зависи от Синдиката на българските учители. Това, което зависи от нас е, че ние сме осигурили осем брутни работни заплати обезщетение при пенсиониране. От 15 септември 2016 година, когато ще влезе новият закон за училищното образование в сила, е записано, че учителите ще взимат десет брутни работни заплати обезщетение при пенсиониране.“

България четвърта в света по най-ниска възраст на учителите

В разговора стана ясно още, че по данни на международното проучване TALIS  България е на изненадващото 4-то място по най-ниска възраст на учителите сред 137 страни в света. Според председателя на Съюза на българските учители обаче, това не е изненада, тъй като българското общество е свикнало да повтаря като мантра, че преподавателите в страната са предимно хора в предпенсионна възраст, а това далеч не е така. Тя все пак призна, че повече млади учители ще дойдат в образователната система, когато началната основна работна заплата стане не по-ниска от 1000 – 1200 лева:

„Ако вдигането на началните работни заплати продължава със същия темп, през 2018 – 2019 година ние можем да постигнем това.“, беше категорична Такева.

По думите на Такева най-голямата грешка, допусната в образованието през последните години, е делегирането на бюджета за училищата по брой ученици. Според нея това унищожава качеството на системата и създава неравнопоставеност между учителите, имащи еднаква квалификационна степен.

Чуйте целия разговор в следващото видео: