Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Екстремизмът и агресията били причините за кървавия уикенд в САЩ

На това мнение е експертът Димитър Гърдев

05.08.2019 | 21:22 Редактор: Елена Несторова

"В този кървав уикенд се забелязват две тенденции. Едното си е абсолютен екстремал, който е на расистка основа, повлиян от една докрина в САЩ, която е базирана екстремално на такива идеи", коментира експертът по международна сигурност Димитър Гърдев в "Денят ON AIR" двата инцидента през почивните дни в САЩ, при които загинаха 30 души.

По думите му целта на единия инцидент била деянието да бъде популяризирано чрез медиите. Другият - стрелба с огнестрелно оръжие в бар, пък е свързан с високото ниво на агресия в американското общество. 

По думите на Гърдев не е случаен дебатът за режима за притежание на огнестрелно оръжие. 

"Има различие в някои щати. Общо взето режимът е сведен до притежание, което е за защита на дома и лиценз за носене", каза той пред Bulgaria ON  AIR.

Според него екстремистките прояви в САЩ много са се изострили, когато се противопоставили двете крила на американското общество при дебатите на изборите за президент.  

Експертът коментира и напрежението в Ормунзкия проток и Персийския залив, където през уикенда беше задържан втори кораб от революционната стража на Иран. Според него това ще задълбочи кризата. Съветът за сигурност на ООН трябвало да вземе всеобхватно решение за мореплаването в този район.

Гърдев коментира и нежеланието НАТО да интегрира закупената от Русия антиракетна система S400. Това според него няма да задълбочи проблема между Анкара и НАТО и Турция няма да бъде изключена от алианса. 

"Турция е много важен партньор за алианса. Става дума за чисто отиграване на един много сериозен пазар на въоръжението от страна на САЩ", смята той.

По думите му Турция щяла да докаже, че системата не е свързана с подрив на отбранителните възможности на съюза.

Вижте повече във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК