Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Ген. Събев: Проектът за закупуването на F-16 свали много маски

Според бившия военен България е направила правилния избор

01.08.2019 | 20:44 Редактор: Ивайло Николов

След преодоляно президентско вето българското народно събрание все пак ратифицира четирите договора, с които България сключва сделка със САЩ за закупуването на изтребител F-16. Страната ни ще трябва да заплати близо 2 млрд. лева за 8 самолета.

Ген. Съби Събев, който е първият военен представител на страната ни в главната квартира на НАТО, коментира в студиото на "Денят ON AIR", че България е направила правилния избор с този изтребител, който е на масово въоръжение в НАТО.

По думите му сагата с новите самолети на родните ВВС е предизвикала политическа турбуленция.

"Този проект за изтребителите свали доста политически маски у нас, но свали и някои професионални маски, за съжаление. Хора, които са служили във ВВС, които много добре знаят какво представлява самолетът, почнаха да говорят неща, които бяха повече политически мотивирани отколкото професионално", подчерта ген. Събев.

Бившият военен опроверга и други спекулации, според които България ще купи скъп самолет, но без въоръжение. По думите му това е нормално, защото само най-богатите могат да купят всичко, останалите страни го правят на етапи.

"Ще дам за пример Полша. Полша приключи доставката на 48 изтребителя F-16, два пъти след това прави заявка за допълване на оръжейния пакет. Първите 3-4 години, когато се усвоява изтребителят, не е нужно въоръжението да се купи и да стои", посочи още ген. Съби Събев пред Bulgaria ON AIR.

Той изрази разочарованието си, че по такъв въпрос като въздушната отбрана трябва да има консолидация между партии и политици, а при нас се е случило точно обратното.

По думите му на нас още ни липсва дългосрочен план за модернизацията на армията, за какъвто е нужна именно такава консолидация и според ген. Събев не сме се научили да работим дългосрочно.

Гледайте видеото с целия разговор.

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК