Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

IT специалист: Има още много дупки в сигурността, които не са се появили

Владислав Георгиев обясни, че държавата не си взима поука

17.07.2019 | 20:54 Редактор: Ивайло Николов
IT специалист: Има още много дупки в сигурността, които не са се появили

Хакерска атака, източени данни от НАП преди дни. Преди време пък блокира Търговският регистър. Това са само част от пробивите, които показват несигурността, в която се намират личните ни данни в държавните институции.

IT специалистът и управител на една от големите хостинг компании у нас NS1.bg Владислав Георгиев коментира в студиото на "Денят ON AIR", че личните ни данни не са защитени, а много дупки по сигурността все още не са видели бял свят.

По думите му държавата не си взима поука от случките и не предприема мерките, които трябва.

"Младежът, за когото казват, че има доказателства, че е отговорен за тази атака, точно от такива кадри има нужда държавата, за да има високо ниво на сигурност. Гаранция за сигурност няма, но да има високо ниво на сигурност", подчерта Георгиев.

Пред Bulgaria ON AIR специалистът посочи още, че пълна и стопроцентова сигурност няма как да има, защото във всеки софтуер, който е правен от човек, може да се пробие от човек.

По думите му обаче държавата трябва да дава пазарни заплати за тези специалисти, за да работят и те в нейните структури, защото сега разликата във възнагражденията е около 6 пъти.

Владислав Георгиев каза, че трябва държавата да наеме по-малко, но качествени специалисти.

"Най-вероятно има много дупки в сигурността, защото не са предприети правилните мерки още в началото за създаването на тези системи, а си има определени стъпки, които трябва да бъдат изпълнени, за да може една система да бъде сигурна", допълни IT специалистът пред Bulgaria ON AIR.

Гледайте видеото с целия разговор.

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК