Кой е хакерът Кристиян Бойков?

Ексклузивно пред Bulgaria ON AIR!

17.07.2019 | 18:49 Редактор: Юлия Христова

Кристиян Бойков е запален геймър. В профила си в социaлната мрежа често споделял новини за различни хаквания. В последната година Кристиян работи като експерт по киберсигурност.

За да ни покаже колко сме уязвими в мрежата, пред екипа ни той направи експеримент - създаде нова безжична мрежа, която използвахме като доставчик на интернет, в нея въвеждаме данните си за онлайн банкиране. Секунди по-късно той вече ги има. 

Така, по време на експеримента Кристиян получи за секунди цялата ни лична и тайна информация.

От години Кристиян изследва пропуските в сигурността в интернет.

През 2017 г., още когато е ученик, той пробива защитата на сайта на Министерството на образованието и науката. Тогава момчето разкри, че личните данни на над 1.2 млн. деца са били достъпни на интернет страницата на МОН и всеки е можел да стигне до тях без идентификация. Тогава от просветното министерство поканиха Кристиян да участва в процедурите по опазване и съхранение на информацията. След това получава и покана за работа в TAD Group.

Според експерти ГДБОП стига до Бойков по забравен "lock" файл в разпространените до медийте данни. Във файла имало информация, че е отварян от компютър с потребителското име - Kpuccc. Този скрит файл не е пряко доказателство, че Кристиян Бойков е изтеглил документите. 

Според адвокатите на 20-годишното момче, чрез задържането на Бойков се атакува фирмата, в която е работел.

От публично разпространяваните данни от изтеклите файлове няма данни, които да потвърждават дали той ги е разпратил до медиите този понеделник.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК