Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Светът вече не говори за Г-7, а за Г-20, заяви експерт

Димитър Гърдев коментира преговорите между евролидерите за ключовите позиции в ЕС

01.07.2019 | 21:00 Редактор: Зорница Костадинова
Светът вече не говори за Г-7, а за Г-20, заяви експерт

"Светът вече не говори за Г-7, а за Г-20. Форматът на Г-20 е реално преобладаващ. Тръмп успя да го използва в пълен обем за невероятен PR, без реална дипломатическа стойност", заяви гостът в студиото на "Денят ON AIR" с водещ Николай Кръстев.

Доналд Тръмп и Си Дзинпин се споразумяха да възобновят преговорите помежду си в последния ден от срещата на Г-20 в Осака. Стана ясно, че САЩ няма да налагат нови мита на вносните китайски стоки. Двамата президенти излязоха доволни от разговорите.

По думите на Гърдев в заключителната декларация на срещата в Осака, изречението, че трябва да бъде възпрепятстван протекционизмът в световната търговия, е отпаднал.

Той коментира и преговорите между евролидерите за ключовите позиции в ЕС. Извънредното заседание на Европейския съвет завърши без да бъде избран нов председател на Европейската комисия. Разговорите, които се проведоха снощи в Брюксел, са били прекъснати от председателя на Европейския съвет Доналд Туск. А причината е, че между лидерите на страните членки са възникнали сериозни разногласия относно кандидатите.

"Очаквам тази вечер да има някакво развитие, защото на срещата на Европейския съвет ние избираме "четиримата големи" - нещо, което се случва за първи път. А те са плод на консенсус между Германия и Франция", каза експертът по международна сигурност Димитър Гърдев пред Bulgaria ON AIR.

Той е категоричен, че на поста върховен комисар на външната политика и отбраната в ЕС трябва да застане жена. 

По темата за срещата на Г-20 в Осака, Гърдев посочи, че най-важното е, че и двете страни са престанали да говорят за санкции и контрасанкции. 

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК