Търговия, климат и напрежението в Персийския залив - темите на срещата на Г-20

В първия ден на срещата Тръмп и Путин проведоха едночасова среща

28.06.2019 | 13:26 Редактор: Ивайло Николов
Търговия, климат и напрежението в Персийския залив - темите на срещата на Г-20

Разговори между Доналд Тръмп и Владимир Путин белязаха първия ден от срещата на върха на Г-20 в японския град Осака. Откриването на форума започва с традиционната снимка на всички лидери от Г-20.

Впечатление направи ръкостискането между президентите на САЩ и Китай, чиито дипломатически отношения са сериозно обтегнати. Лидерите на двете най-големи икономики в света ще се срещнат утре в опит да постигнат споразумение, което да тушира напрежението. Експертите обаче са скептични, че това ще се случи. 

След официалните снимки държавните глави и правителствените ръководители взеха участие в дебати под председателството на премиера на Япония - Шиндзо Абе. Домакинът призова за подкрепа на свободната търговия.

Сред най-очакваните събития от първия ден на срещата на върха бяха разговорите между американския президент Доналд Тръмп и руския му колега Владимир Путин. Срещата между двамата лидери продължи близо час. Преди това те дадоха кратък брифинг, изразявайки увереност, че срещата им ще бъде ползотворна. 

Иран и напрежението в Персийския залив също е във фокуса на разговорите. Сред най-важните теми, предвидени в програмата на форума, са и мерките срещу климатичните промени.

Френският президент Еманюел Макрон категорично заяви, че страните трябва да поемат ангажиментите към "Парижкото споразумение". С такова искане излязоха на протест и десетки активисти по улиците на Осака.

Гледайте видеото.

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК