Търговска война? Китай ускори покупките на американски петрол

В същото време страната намали доставките от Иран и Венецуела

26.06.2019 | 17:05 Редактор: Тодор Петров
Търговска война? Китай ускори покупките на американски петрол

"Гладните" петролни рафинерии в Китай ускориха покупките на суров петрол от САЩ през май в условията на ерозиралите доставки от Иран и Венецуела, дори когато търговската война между Вашингтон и Пекин продължава да разтърсва световните пазари, съобщава Bloomberg.

Китай е внесла 786 638 тона суров американски петрол през изминалия месец, равняващ се на 186 хил. барела на ден - най-внушителното количество от септември 2018 г., сочат данни на Главната митническа администрация в страната. 

Доставките през май от Иран в същото време се понижават с 2/3 спрямо предходния месец до най-ниското си ниво от миналия октомври, докато тези от Венецуела отчитат спад от близо 50% спрямо априлските количества.

Американските петролни износители се превръщат в своеобразен бенефициент на глобалните прекъсвания при доставките и колективното решение на представителите на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и техните съюзници, като продажбите на петрол в посока Китай нарастват с 65% спрямо април. 

Купувачите на територията на най-големия вносител на петрол в глобален мащаб загърбиха нежеланието да купуват петрол заради опасения от налагане на мита, търсейки диверсификация при доставките и по-евтин продукт.

Най-малко 6 млн. барела суров американски петрол е бил насочен към китайските рафинерии през май, сочат данни на Bloomberg. През юни доставките от САЩ към най-голямата азиатска икономика се очаква да достигнат поне 4 млн. барела, според информация на Kpler.

Четете още икономически новини в Investor.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК