Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Партийните субсидии не са били големият проблем на българското обществото

Лидерът на СДС Румен Христов заяви, че 1 лев за глас на избори е недостатъчен

24.06.2019 | 20:20 Редактор: Ивайло Николов
Партийните субсидии не са били големият проблем на българското обществото

Изненадващо промените в Закона за държавния бюджет, с които субсидиите за партиите падат от 11 лева на 1 лев за получен действителен глас, отпаднаха от дневния ред на парламента в края на миналата седмица. Партиите от управляващата коалиция пък се събират утре на съвет, за да обсъдят как точно да направят промените и какво да се предложи за гласуване като издръжка за политическите партии.

Лидерът на СДС Румен Христов заяви в студиото на "Денят ON AIR", че не очаква в крайна сметка наистина да се гласува един лев субсидия за глас, а по-скоро чака повече дебати и да бъдат обсъдени всички предложения. По думите му обществото очаква намаляване на партийните субсидии.

"Имаме бюджет в рамките на 110 милиарда, икономиката, макар и не с такива темпове каквито очакваме, върви нагоре, така че това не е големият проблем на българското общество. Партиите трябва да имат нормални условия за своето развитие, да не бъдат зависими от външни спонсори", категоричен беше лидерът на СДС пред Bulgaria ON AIR.

По думите му обществото трябва да се замисли, че с предложеното драстично намаляване на държавната субсидия, ще изгуби многопартийната система, която е искало.

"Иначе се връща биполярният модел. Хубаво е да има разнообразие, да има възможности. Американският и английският са такива, но те са плод на 300 годишна работа. Не сме дорасли, ние сме млада демокрация, трябва да се стъпва на добрият опит в ЕС, да се намери златна среда", подчерта още лидерът на СДС. 

Румен Христов каза, че 7-8 лева би било нормално да се плаща на партиите за един получен глас, но колко да е точно, дали да има таван, какъв да е той, всичко това може да стане, но след сериозни изчисления. Христов допълни още, че се надява управляващата коалиция и партиите в парламента да постигнат консенсус.

"ГЕРБ и премиерът Борисов са показали, че могат да се вслушват в разумни предложения. Много често се тръгва в една посока, като се види, че не се приема от обществото, посоката се сменя. Могат и сега да се съобразят", заключи Румен Христов.

Лидерът на СДС коментира и предложението за диференцирано ДДС за някои стоки, което според него е популистко и не трябва България да променя данъчната си система, когато очаква влизане в еврозоната.

Гледайте видеото с целия разговор.

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК