Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Ще постигнат ли консенсус коалиционните партньори за партийните субсидии?

Парламентът отложи окончателното приемане на промените

21.06.2019 | 20:36 Редактор: Василена Василева
Ще постигнат ли консенсус коалиционните партньори за партийните субсидии?

Парламентът отложи окончателното приемане на промените, свързани с намаляването на партийните субсидии. Причината е, че не е готов докладът на бюджетната комисия. Мнозинството от депутатите подкрепиха отлагането - 186 гласуваха "за",  двама бяха "против", а 7 се въздържаха.

"След като премиерът Борисов свика коалиционен съвет, тепърва предстои да разберем какво ще бъде решението на коалиционните партньори. И дали изобщо ще се стигне до някакво решение. Тъй като по много въпроси всеки запазва своята позиция", коментира в студиото на "Денят ON AIR" политологът Румяна Коларова.

По думите ѝ ГЕРБ вече не може да си позволи да внесе предложение, което впоследствие да бъде отхвърлено. Въпреки това обаче големият въпрос бил, ако това предложение мине, дали то няма да разклати коалицията.

Само преди ден депутатите от комисията приеха на второ четене промени в Закона за политическите партии, с които свиха държавната субсидия за партиите от 11 на 1 лев за получен действителен глас.

Поправките в закона позволиха и юридически лица да предоставят дарения на политическите формации, както и безплатно ползване на партийните офиси. Промените трябваше да влязат в сила от 1 юли. Все още не е ясно кога законовата поправка ще стигне отново до пленарната зала. 

"Не смятам, че субсидия в размер на 1 лев би била достатъчна за всички партии. Досегашната обаче не само, че беше нагло висока, но на всичко отгоре възможността да се коригира в разумни срокове и при разумни обстоятелства, многократно бе пропускана", допълни още доц. Коларова пред Bulgaria ON AIR.

Гледайте видеото с целия разговор.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК