Изненадващо отложиха гласуването за размера на партийните субсидии

Мотивът - не бил готов докладът на бюджетната комисия

21.06.2019 | 10:00 Редактор: Тодор Петров
Изненадващо отложиха гласуването за размера на партийните субсидии

Изненадващо промените в Закона за държавния бюджет, с които субсидиите за партиите падат от 11 лева на 1 лев за получен действителен глас, отпадна от дневния ред на парламента за тази седмица. Измененията трябваше да бъдат обсъдени като първа точка именно днес.

Председателстващият заседанието Емил Христов от ГЕРБ предложи обсъждането на промените в бюджета да бъде отложено с мотива, че не е готов докладът на бюджетната комисия, която е водещата в случая.

Предложението му беше прието с мнозинство, като само двама депутати гласуваха "против", а седем се въздържаха, информира Dnes.bg.

Въпросът за драстичното орязване на субсидиите противопостави не само управляващи и опозиция, но и предизвика спорове между ГЕРБ и малката коалиция във властта. От БСП пък настояват за широк дебат преди да се правят каквито и било промени, защото според тях с 1 лев на глас партиите няма как да оцелеят, което поставяло под въпрос демокрацията.

ДПС пък поиска субсидията да е нула лева, но да се разреши финансирането на партиите от фирми и симпатизанти. От "Атака" смятат, че субсидията може и да падне, но искат медийното отразяване на предизборните кампании да е безплатно за политическите сили.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК