Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Депутат от ВМРО: Парите за здравеопазване са малко и неправилно разпределени

Според д-р Калин Поповски сме далеч от истинската цена на здравните пътеки

13.06.2019 | 21:15 Редактор: Зорница Костадинова
Депутат от ВМРО: Парите за здравеопазване са малко и неправилно разпределени

Поредицата от протести на медицинските специалисти в страната продължава. Те настояват основното им възнаграждение да се равнява на две минимални заплати, медицинските заведения да не функционират като търговски дружества и да има единни правила за специалистите по здравни грижи. 

Ще се случат ли тези реформи и кога може да се очаква нов здравноосигурителен модел? По темата говори депутатът от ВМРО д-р Калин Поповски.

"Проблемът е разнопосочен. Въпросът е в това, че средствата, които изразходва здравеопазването са малко, нищо че ги увеличаваме всяка година. Българската здравна каса разполага с около 650 лв. за година на един човек. В сравнение - словенската каса разполага с 5 000 лв", твърди Поповски.

Той допълни, че друг проблем е, че държавата не плаща пълните 8% осигурителни вноски, а започва всяка година да вдига с по един процент, за да изравни в следващите 3-4 години тези 8% с онези 9 категории български граждани, които ги осигурява държавата - пенсионери по болест и по възраст, военнослужещи, деца и т.н.

Според него вноската за самоосигуряващите се лица трябва да бъде осигурена.

"Парите за здравеопазване са малко и неправилно разпределени. Така разпределени те не могат да финансират колективния трудов договор. Заплатите, които са посочени в него, не се спазват", посочи още депутатът в студиото на "Денят ON AIR.

По думите му ние сме далеч от истинската цена на здравните пътеки и затова държавните и общински болници трупат задължения.

Гостът на Bulgaria ON AIR е на мнение, че държавата трябва да взаимства добрите практики на западноевропейските държави. 

Относно предложения от ВМРО документ "Карта България", той поясни, че с тази карта се предлага българите, които живеят в чужбина или нямат българско гражданство, да могат да пребивават, работят и учат в България. Поповски допълни, че целта ѝ е да се приобщят тези хора към страната ни.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК