България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Медици пак настояват за по-високи заплати, заплашват с гладна стачка

Мая Илиева и Александър Александров разказаха за натиск след протестите на здравните работници

11.06.2019 | 08:49 Редактор: Ивайло Николов
Медици пак настояват за по-високи заплати, заплашват с гладна стачка

Пролетта беше белязана от протести на медицинските работници, които настояват за достойно възнаграждение на труда им. След преговори между тях и представители на Министерството на здравеопазването, правителството обяви, че ще отпусне 50 милиона лева за повишаване на заплатите им. От тази седмица пък медицински сестри работят с черни ленти, които символизират загиването на професията им. Те готвят и крайни действия като гладни стачки. Има обаче съмнения за оказван натиск срещу протестиращите.

Медицинската сестра Мая Илиева разказа в ефира на "България сутрин", че в лечебното заведение, в което работи, е започнала подписка срещу нея, а по време на нощното ѝ дежурство адвокат ѝ е предоставил покана за писмени обяснения. 

"Има колеги, които са се подписали. Зависи как им е представена. Когато им кажат, че ще останат без работа, естествено ще подпишат", посочи Илиева.

Медицинската сестра беше категорична, че протестите ще продължават, като в следващите дни се очакват нови такива, а най-масовият се организира за септември в София. 

Мая Илиева каза още, че въпреки споразуменията и очакваните промени от 1 юни, медицинските сестри не са получили обещаното до този момент. Ето защо се готви и гладна стачка.

Александър Александров от Сдружението на фелдшерите пък разказа, че в няколко града негови колеги са искали да напуснат Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, които обаче са били спрени от директорите на спешните центрове в съответното населено място.

"По закон е записано, че за да си фелдшер, трябва да си член на професионално-съсловна организация. Това е абсурдно, защото БПЗГ е организация, която имитира професионална организация. Професия "професионалист по здравни грижи" няма и това трябва да се знае", подчерта Александров пред Bulgaria ON AIR. 

По думите му в БПЗГ има 15 професии, а самите фелдшери искат смяна на закона, за да имат собствена организация.

Гледайте видеото с целия разговор.

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК