Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Икономист: Единственото място, от което може да се краде, е през капиталовите разходи

Владимир Каролев коментира и поскъпването на тока

09.04.2019 | 21:16 Редактор: Зорница Костадинова
Икономист: Единственото място, от което може да се краде, е през капиталовите разходи

Изказване на Корнелия Нинова предизвика бурни реакции по време на заседанието на КСНС. То гласи, че управлението краде по 10 милиарда лева годишно. А възможно ли е това, след като капиталовите разходи на държавата са 5,1 милиарда лева? По тези въпроси в студиото на "Денят ON AIR" говори икономистът Владимир Каролев.

"В предизборна обстановка БСП и ГЕРБ се замерят с небивалици", коментира той създалата се ситуация.

Каролев е категоричен, че за такива цифри не може да се говори, уточнявайки, че основните пари от българския бюджет отиват за пенсии и заплати за държавния сектор. 

По думите му единственото място, от което може да се краде, е през капиталовите разходи.

"Според мен проблемът е с неефективността на капиталовите разходи", допълни гостът пред Bulgaria ON AIR

Икономистът коментира и темата с поскъпването на тока, като сподели, че е нормално да не скача с толкова голям процент, тъй като това би довело до революция.

Според него, ако се вдигат цените на тока, трябва да е само за по-заможните хора, защото адекватната социална политика е да се субсидират тези, които нямат.

Той заяви, че в енергийния сектор има много проблеми, като един от тях е поддържането на изключително ниски цени на тока. И единственият начин да не нараства този проблем е като постепенно се повишават тези цени. 

По думите му в България реформи се правят само, когато "опре ножът до кокала" и такива няма да бъдат направени преди изборите.

Според него частният сектор управлява по-добре от държавния и българите не трябва да се притесняват, когато големи компании инвестират в България.

Относно покачването на минималната работна заплата, той е на мнение, че в много градове и села не е възможно повишаване, тъй като работната заплата е ротативна величина.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК