България сутрин в събота и неделя

Всеки уикенд от 09:30 до 10:30 часа
още

Изкуството на "травъл" фотографията - какво е нужно за перфектния кадър?

"Най-малко работа трябва да се влага в обработката", сподели Минко Михайлов

23.06.2024 | 10:54 Редактор: Толя Стоянова

Със снимките си фотографът Минко Михайлов печели редица награди, както у нас, така и в чужбина.

"Подготовката отнема време. Разузнавам, чета, гледам, слушам. Обикаляйки, реших, че тези красоти, които виждам, трябва да ги запечатам и да ги покажа и на другите. Първите ми снимки са още на лента. Те бяха на защитени видове растения - орхидеи, които обикалях да търся преди повече от 30 години", разказа Михайлов в неделното издание на "България сутрин".

Той сподели, че винаги най-много го впечатляват хората в държавите, които посещава. През години най-малко пътешества в Европа, тъй като за него тя е позната. Предпочита по-екзотични места.

"Когато човек отиде на едно непознато място, всичко го вдъхновява. "Травъл" фотографията съдържа всички жанрове - и пейзаж, и портрет, детска фотография, диви животни и т.н.", обясни Михайлов пред Bulgaria ON AIR.

Фотографът призна, че най-малко работа влага в обработката. Стреми се да заснеме кадъра така, че да има по-малко нужда от обработка. Михайлов има и фотографска школа. Учи учениците си на същото - да наблягат повече на фотографията и по-малко на обработката.

На въпрос къде е разликата между телефона и фотоапарата, той отговори, че нито телефона, нито скъпата техника ще направят кадъра - кадъра го прави човекът.

"Повечето хора, които идват в школата, не възнамеряват да се обучават професионално, а любителски - за да получат удоволствие и удовлетворение - да обикалят и да снимат, да улавят моменти", отбеляза Михайлов.

Гледайте целия разговор във видеото.