Може да опознаем България, като я опитаме. Гастрономическият гид Екатерина Терзиева - Атанасова промотира традиционни храни, напитки и занаяти.
"Гастрономическият туризъм, също и кулинарен туризъм, е преживяване и опознаване на определена дестинация през храната и нейните напитки. Около 30% от хората, които пътешестват за удоволствие, са мотивирани точно от храната. Отиват някъде не просто, за да видят нещо, но и за да опитат типични ястия и напитки. Насърчаваме местните общности да развиват такъв тип туризъм, да съхраняват познанията за храни, които са традиционно приготвени в региона, и да ги представят пред туристи", каза Атанасова в съботното издание на "България сутрин".
Тя обясни, че така туристите научават много за културата и традициите.
"България е била част от Османската империя 500 години. Това също е интересен подход да се изследва как кухнята мигрира в различни региони на страната и на Балканите и как се презентира", сподели Атанасова пред Bulgaria ON AIR.
По думите ѝ през последните 1-2 години все повече чужденци започват да се интересуват от гастрономически туризъм.
"Преди 10 дни водих семейство американци от Хюстън, които готвиха пататник в много красива местност в Родопите. Забавляваха се изключително много. Казаха, че като си отидат в Америка, ще поканят своите съседи и ще покажат български ястия", разказа Атанасова.
Тя уточни, че в различните райони на страната има ястия, които се приготвят за определени поводи. В Родопите има ястие, което се нарича смидал. То се прави по повод 40-ия ден от раждането на детето. Приготвя се от царевично брашно. Изпича се пита, която се натрошава на много ситни трохи. Овкусява се със захар и орехи. На 40-ия ден кръстницата хваща тези трохи, хвърля ги във въздуха и по тях вещае каква ще е съдбата на детето.
"Гастрономическият туризъм става все по-популярен. Кулинарията стана все по-актуална през последните 10 години. Самите шеф готвачи започнаха да обикалят страната и да намират интересни рецепти", отбеляза Атанасова.
Гледайте целия разговор във видеото.
Меган Маркъл се свързала с баща си след ампутирането на крака му
Урсула и Мерц на крака при белгийския премиер за руските активи
МААЕ: Защитният саркофаг на АЕЦ Чернобил е повреден от дрон
Хранителен режим при Хашимото
Стартират нови национални програми за скрининг на колоректален и цервикален рак
Защо корейското кимчи е полезно за имунната система?
Инфекция с Campylobacter при деца – как да я разпознаем?
Съоснователят на Neuralink стартира проект, който може да промени човешката еволюция
Роботът Optimus е усвоил бягането, движейки се почти като човек
Открита е уязвимост в механизма за възстановяване на ДНК на раковите клетки
Blue Origin представи проектиран с AI източник на енергия за Луната
Никулден е! Вижте какви са традиции за днес
Оперираха Здравко от "Ритон"
Изтеглиха жребия за световното по футбол през 2026 г. Вижте всички групи
Спасители във Варна извадиха немска овчарка от 25-метров кладенец
Проблемите с водата в Аврен продължават
Кадър на деня за 5 декември
S&P 500 отчита четвърти пореден ден на ръст и се повишава с 0,4% за седмицата
Всяко второ предприятие у нас разполага със собствен уебсайт
Гръцкият парламент одобри покупката на ракетни системи за 650 млн. евро от Израел