България сутрин в събота и неделя

Всеки уикенд от 09:30 до 10:30 часа
още

Гастрономически туризъм - опознаваме страната през храната и напитките ѝ

Кулинарията стана все по-актуална през последните 10 години, посочи Екатерина Терзиева - Атанасова

22.06.2024 | 10:48 Редактор: Толя Стоянова

Може да опознаем България, като я опитаме. Гастрономическият гид Екатерина Терзиева - Атанасова промотира традиционни храни, напитки и занаяти.

"Гастрономическият туризъм, също и кулинарен туризъм, е преживяване и опознаване на определена дестинация през храната и нейните напитки. Около 30% от хората, които пътешестват за удоволствие, са мотивирани точно от храната. Отиват някъде не просто, за да видят нещо, но и за да опитат типични ястия и напитки. Насърчаваме местните общности да развиват такъв тип туризъм, да съхраняват познанията за храни, които са традиционно приготвени в региона, и да ги представят пред туристи", каза Атанасова в съботното издание на "България сутрин". 

Тя обясни, че така туристите научават много за културата и традициите.

"България е била част от Османската империя 500 години. Това също е интересен подход да се изследва как кухнята мигрира в различни региони на страната и на Балканите и как се презентира", сподели Атанасова пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ през последните 1-2 години все повече чужденци започват да се интересуват от гастрономически туризъм.

"Преди 10 дни водих семейство американци от Хюстън, които готвиха пататник в много красива местност в Родопите. Забавляваха се изключително много. Казаха, че като си отидат в Америка, ще поканят своите съседи и ще покажат български ястия", разказа Атанасова.

Тя уточни, че в различните райони на страната има ястия, които се приготвят за определени поводи. В Родопите има ястие, което се нарича смидал. То се прави по повод 40-ия ден от раждането на детето. Приготвя се от царевично брашно. Изпича се пита, която се натрошава на много ситни трохи. Овкусява се със захар и орехи. На 40-ия ден кръстницата хваща тези трохи, хвърля ги във въздуха и по тях вещае каква ще е съдбата на детето.

"Гастрономическият туризъм става все по-популярен. Кулинарията стана все по-актуална през последните 10 години. Самите шеф готвачи започнаха да обикалят страната и да намират интересни рецепти", отбеляза Атанасова.

Гледайте целия разговор във видеото.