Какво означава здравословно хранене - полезни съвети, които да приложим в ежедневието

На ден трябва да се ядат минимум по 400 г плодове и зеленчуци

13.03.2024 | 22:55 Редактор: Толя Стоянова
Какво означава здравословно хранене - полезни съвети, които да приложим в ежедневието

Здравословното хранене включва храни от петте стъпала от хранителната пирамида: плодове и зеленчуци, зърнени храни, млечни продукти, риба, яйца и месо, мазнини. Като те следва да се приемат в балансирано съотношение. На ден трябва да се ядат минимум по 400 г плодове и зеленчуци, простите захари не трябва да надвишават 10% от калорийния прием за деня, като за възрастните са достатъчни дори само 5%, а мазнините не трябва да надхвърлят 30% от дневните енергийни нужди, като приемането на трансмазнини трябва да е сведено до 10% от дневния калориен прием. Допълнително консумацията на сол не бива да надвишава 5 г за деня и трябва да се приема достатъчно вода.

Някои от предимствата на здравословното хранене са защита от заболявания, включително и при спад на имунитета, изграждане на здрави кости, сърдечносъдово здраве, повишаване на настроението  и др.

Проучвания сочат, че голяма част от хората страдат от високо кръвно налягане (хипертония). Ако се прима по-често здравословна храна, както и ако се променят някои навици в начина на живот като ограничаване на приема на алкохол и тютюнопушене, и включване на по-голяма физическа активност, рискът от заболявания и състояния като високо кръвно налягане, се намалява значително.

Четете повече в puls.bg.

Снимка: Pixabay