Рецепти за здравословни десерти с шоколад

Можем да се насладим на сладкото, без да се притесняваме за фигурата си

27.01.2024 | 16:26 Редактор: Вяра Димова
Рецепти за здравословни десерти с шоколад

Ако се замислим кое е най-популярното сладко изкушение, то със сигурност шоколадът може би води класацията. Без значение дали го предпочитате горчив, млечен, черен или бял – в днешни дни можете да му се насладите без излишно да се притеснявате за фигурата си. Ето защо ние ви предлагаме няколко рецепти за здравословни сладкиши, които съдържат това класическо какаово изделие. Можете да опитате: 

Малиново брауни с тъмен шоколад 

Ще ви трябват: 

60 г неподсладен шоколад

1/2 ч. ч. кокосово масло 

1/2 – 1/3 ч. ч. чист кленов сироп 

1 ч. л. ванилия 

3 големи яйца 

1/4 ч. ч. какао на прах 

1/2 ч. ч. бадемово брашно 

1/2 ч. л. морска сол 

1/2 ч. ч. смлени орехи 

1 ч. ч. замразени малини (нарязани)

Загрейте фурната до 180 градуса. Намаслете леко тавата и застелете с хартия за печене. Започнете със разтапянето на кокосовото масло и неподсладения шоколад. Можете да направите това на средно горещ огън в тенджера или пък в микровълнова. След като изстинат, оставете настрана. Изсипете в голяма купа. Бавно добавете кленовия сироп и ванилията. Добавете яйцата, но се уверете, че сместа вече не е гореща. Разбийте заедно шоколадовата смес, докато се комбинира добре.

В по-малка купа смесете какаото на прах, бадемовото брашно, солта и орехите. Добавете към шоколадовата смес. Когато се смеси добре, изсипете сместа в приготвената тава, като се уверите, че тя е равномерно разпределена. Отгоре поръсете с наситнени замразени малини. Печете 25-27 минути или докато клечката за зъби излезе чиста от центъра. Горната част може да изглежда малко мокра, но това не е грешка. Извадете тавата от фурната и я оставете да се охлади за поне 10 минути, преди да извадите браунитата от тавата. Нарежете на малки квадратчета. 

Бисквитки с шоколад 

Необходими продукти:

1 ½ ч. ч. бадемово брашно 

1/3 ч. ч. брашно от тапиока 

1/2 ч. л. сода бикарбонат 

1/4 ч. л. морска сол 

1/4 ч. ч. кокосово масло (на стайна температура) 

1/4 ч. ч. масло от кашу 

1/4 ч. ч. кокосова захар 

1 голямо яйце 

1 ч. л. ванилов екстракт 

1 чаша шоколадов чипс

Загрейте фурната до 180 градуса. Подгответе квадратна форма за печене, като покриете с тънък слой мазнина и застелете с хартия за печене. В средно голяма купа разбийте заедно сухите съставки: двете брашна, содата и морската сол. В по-голяма купа използвайте миксер, за да разбиете заедно мокрите съставки: кокосовото масло, маслото от кашу, кокосовата захар, яйцето и екстракта от ванилия. Разбийте, докато се смесят добре.

Изсипете сухите съставки към мокрите. Добавете и шоколадовия чипс. С помощта на шпатула разпределете тестената смес равномерно в подготвената тава. Прехвърлете във фурната и печете 25 минути. Извадете от фурната и охладете за 15-20 минути. След това нарежете на равни блокчета.

Четете повече рецепти в az-jenata.bg.

Притеснявате ли се от грипната епидемия и взимате ли мерки срещу заразяване?

Притеснявам се. Нося маска, спазвам дистанция и правя всичко възможно да не се заразя.
27%
Не. Всяка зима има такава и няма как да се опазиш. Грипът се преодолява за няколко дни.
58%
Повече се притеснявам от заразяване с коронавирус.
9%
Притесненията ми са свързани с евентуална грипна ваканция - няма кой да гледа децата вкъщи.
7%
Общо 1012 гласа

Снимка: pixabay