Какво ще се случи с ПП-ДБ след оставката на Христо Иванов?

Резултатът от изборите е достатъчно ясен, заяви той

10.06.2024 | 18:38 Редактор: Деси Николова

Ясно е, че следващото управление ще трябва да е коалиционно. Все още основните играчи не са коментирали резултатите от вота, нито вижданията си как и с кого ще взаимодействат в следващото Народно събрание.

Но вече е факт първата оставка след изборните резултати. Христо Иванов се отказва от лидерската позиция в движение "Да, България“. Макар и все още неокончателен, резултатът от изборите е достатъчно ясен, обясни Христо Иванов.

"Този резултат за партиите от нашата коалиция ПП-ДБ изисква сам по себе си поемането на лидерска отговорност", заяви Иванов.

Той обясни, че е пледирал за политика на диалог и преодоляване на политическата криза. От началото на войната насам се убедил, че страната не може да се носи по течението без формула за съставяне на реформаторско правителство.

"Този курс аз продължавам да смятам, че беше правилен. Това, с което не се справихме, е, че ние не можахме да убедим обществото и нашите избиратели", каза още Иванов.

Освен от лидерството си в "Да, България", Христо Иванов се отказва и от депутатското си място в бъдещия парламент. Бъдещето на коалицията "Продължаваме промяната-Демократична България" обаче не е поставено на карта. 

Това не е първият случай, в който Христо Иванов подава оставка. Той направи същото и след друг изборен провал – през ноември 2021 г. Тогава националният съвет на партията не прие оставката на Иванов и му даде мандат да преговаря за съставяне на правителство. Малко по-късно "Демократична България" стана част от кабинета "Петков".

Вижте повече в репортажа на Теодор Лазаров.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR


1
0 rate up comment rate down comment 0
Методи
преди 1 месец
До тук само той се оттегля, чакаме да му последват примера и останалите Сигнализирай за неуместен коментар