Защо обществото става все по-индиферентно и изморено от избори?

Владимир Левчев и проф. Захари Захариев изразиха различни позиции относно мажоритарния вот

27.05.2024 | 20:40 Редактор: Вяра Димова

Обществото става все по-индиферентно, включително и към онова, което му се поднася под формата на скандали или на пикантерия, свързано с живота на българския политически елит. Това мнение изрази политическият анализатор проф. Захари Захариев в "Денят ON AIR".

"Изисква се много повече деструктивност в политическия пазар в България. Изискват се нови политически субекти, с нови послания, визии", уточни той.

Според писателя и журналист Владимир Левчев хората са изморени от избори, но от друга страна им е ясно, че ако искат промяна, трябва да гласуват.

"Негативната кампания, която се прави, ще има обратен ефект. Нашите служби трябва да се разформират. За да може България да се оправи и да излезе от корупционната система, първо трябва да се променят службите", каза Левчев пред Bulgaria ON AIR.

Службите са си достойни и са напълно естествено развитие на цялостното състояние на българската управленска административно система, подчерта проф. Захариев.

"Никога не са били независими, затова те са функция, не могат да бъдат предпоставка. Докато не променим избирателната система и докато не преминем към мажоритарен вот, нищо няма да се промени", смята анализаторът.

Събеседникът му обаче смята, че мажоритарният вот би бил пагубен за България.

"Корупцията ще бъде много по-голяма, много по-малко контрол ще има върху тези партии. Колкото повече се концентрира властта в едни ръце, толкова по-голяма ще бъде корупцията", посочи Левчев.

Писателят и журналист определи като положително това, че в повечето европейски парламентарни демокрации има пропорционална система: "Партиите трябва да се научат да имат коалиционно култура. Ако искаме да се справим с корупционния модел, това би било пагубно за България. Ако имаме една про-евро атлантическа дясноцентристка коалиция, това би било най-доброто за България".

По думите на проф. Захариев, се нуждаем от цялостно преструктуриране и преустройство на българския политически пазар, "за да повярват хората на новите субекти".

"Цялата международна обстановка е напълно контрапродуктивна по отношение на стабилизирането на България във вътрешно политически план", обобщи професорът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Какви са намеренията ви за 9 юни?

Ще си почивам.
74%
Заминавам на почивка.
14%
Ще празнувам личен повод.
12%
Общо 828 гласа