Общински съветник: Скептичен съм за договора с "Витоша ски" и неустойките за общината

"Да се живее в центъра е форма на лукс, която има и своите неудобства", коментира протестите Христо Копаранов

23.05.2024 | 21:01 Редактор: Елеонора Танева

Извънредни заседания и отново скандали в Столичния общински съвет. Първото за днес беше по инициатива на ПП-ДБ-СС заради кризата със Симеоновския лифт. 

"Това е капката, която преля чашата, това не е единственият лифт на Витоша, който спира да работи. Имаме договор от 9 страници, с който са продадени акциите на "Въжени линии". Истината е, че в този договор не са предвидени задължения за функциониране на лифтовете, могат ли да спират, за колко време. Липсва чл. 7 - предмет на дружеството", заяви общинският съветник от ПП-ДБ-СС Христо Копаранов в студиото на "Денят ON AIR".

Той подчерта пред Bulgaria ON AIR, че проблемът с лифтовете на Витоша тръгва преди 17 г. с подписването на договора.

"През 2007 г. кмет е Бойко Борисов, в столичната агенция за приватизация е Фандъкова. За 17 г. от договора не е направено нищо за останалите лифтове, един по един спират да работят и нищо не е направено. Трябва да се разбере кой има интерес да не се развива туризмът на Витоша", допълни Копаранов. 

По думите на юриста, ако са общинска собственост влековете, няма нужда да се променя законът, тъй като той позволява развиване на социални услуги.

"Скептичен съм, че може да са развали договорът и да се вземе неустойка - и какво се оказва, че "Въжени линии" ЕАД, дружеството осъдено от общината да оправи Драгалевския лифт, става общинска собственост, общината взима осъденото дружество", обобщи общинският съветник.

Той е категоричен, че докато казусът намери трайно решение, "Витоша ски" трябва да си изпълнява договора. Също така застана зад идеята за създаването на План за управление на Витоша. 

Във връзка с реорганизацията на движението по "Патриарха" и "Витошка", Христо Копаранов заяви, че корекции могат да бъдат извършени - като преместване на пешеходни пътеки или реорганизация на светофарите. 

"Напрежението ескалира. Стигнахме дотам да се налага със сила желанието на някои хора, за които конкретното паркомясто им е най-важно. Българинът обича да си паркира пред хола, да се живее в центъра е форма на лукс, която има и своите неудобства", допълни общинският съветник от ПП-ДБ-СС.

"В момента сме с вързани ръце да коригираме нещата, защото съдът каза "спрете докъдето сте", допълни гостът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Какви са намеренията ви за 9 юни?

Ще си почивам.
74%
Заминавам на почивка.
14%
Ще празнувам личен повод.
12%
Общо 828 гласа