"Витоша ски" с призив към Столичната община за Княжевския лифт

От дружеството изразяват разочарованието си, че отново са критикувани за състоянието на кабинковата въжена линия

22.05.2024 | 12:43 Редактор: Беатрис Младжова

"Витоша ски" АД изразява своето разочарование, че отново е критикувана за състоянието на Кабинкова въжена линия "Княжево-Копитото", особено след като през 2020 г. сме поискали от главния архитект на Столична община да ни възложи да изработим СПУП за неговата подмяна. Още по-голямо учудване будят отправени към нас закани, че трябва да ни "направят по-сговорчиви" – реторика, каквато смятаме, че е недопустима за демократична и правова държава, се казва в позицията на "Витоша ски".

Ето и позицията им:

Лифтът е спрян от експлоатация през 1993 г. като опасен, много преди ние да придобием дружеството "Въжени линии" ЕАД. През периода от 1993 г. до 2007 г. той е окончателно разграбен и е невъзможно да бъде възстановен. Още повече, той е изграден по една съвсем стара технология, която е неприложима към съвременните технически изисквания. 

През годините ние сме били подлагани на няколко еднотипни и безпочвени критики и некоректни институционални действия. Последната беше с издаване на заповед, която ни задължи да ремонтираме двете станции на лифта. Съдът отметни тези две заповеди с мотива, че така не се стига до изпълнение на целта на закона да работи съоръжението, а единствено и само да ни навреди. Входирали сме искане за СПУП за лифта още през 2020 г. - досега без отговор. Ще качим всички документи по казуса с цел максимална прозрачност и откритост.

Призоваваме институциите на Столична община да възложат изработването на Специализирания подробен устройствен план след повече от четири години чакане. Тогава на практика ще видим, дали тезата ни за Закона за горите е вярна или не. Ако Столична община счита, че не следва да ни го възложим нека ни откаже за да можем да се обърнем към съда и да проверим дали този отказ е законосъобразен или не. С цел обществото да бъде напълно информирано за казуса, ние ще качим на нашия сайт цялата документация по въпроса.  

Снимка: "Витоша ски"


2
0 rate up comment rate down comment 0
Галя
преди 4 седмици
Ми айде от общината да се размърдат, а? Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
гост
преди 1 месец
светлина в тунела - дано Сигнализирай за неуместен коментар