Полицаи респектират потенциални лихвари, наблюдават тартори сред малцинствени групи

МВР засилва оперативния контрол на симпатизанти на групи с крайни възгледи

10.05.2024 | 18:49 Редактор: Елеонора Танева

България официално е в предизборна кампания. Вотът 2 в 1 - за български и евродепутати ще се проведе на 9 юни. 

"МВР в тази кампания ще покаже, че е деполитизирана система и всички опити за покзаване на друго ще са несъстоятелни. Наше могат да нарекат МВР не отделни партии, а само българските граждани. Няма да толерирам политически връзки на всяко ниво", категоричен беше министърът на вътрешните работи Калин Стоянов. 

И традиционно, за да няма съмнения в честността на вота, се създава специално звено между МВР, ДАНС и Прокуратурата. И срещу купения вот започват проверки на всички, за които са налице оперативни данни. Под прицел попадат и ромски махали и техните тартори, както и лица с криминални досиета.

"Активизираме оперативното наблюдение на лица от рискови държави, както и оперативния контрол на симпатизанти на групи с крайни възгледи", добави председателят на ДАНС Пламен Тончев.

"Ще осъществяваме оперативен контрол върху лица разполагащи с ликвидни парични средства, в това число и заложни къщи и такива, за които има информация, че развиват лихварска дейност. Ще наблюдаваме хора, утвърдили се като лидери сред малцинствени групи", заяви главният секретар на МВР Димитър Кангалджиев. 

До момента са постъпили 4 сигнала за нарушения на изборното законодателство. А за по-добрата координация между институциите отново ще се използва географската система за събиране на сигнали, която определя най-рисковите места за търговия с гласове.

Вижте повече в репортажа.

Какви са плановете Ви за 9 юни?

Ще изляза на разходка.
74%
Ще бъда в отпуск.
11%
Ще пътувам извън страната.
15%
Общо 582 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)