Държавата впряга всички сили, за да гарантира честни избори

МВР, ДАНС и прокуратурата обединяват сили срещу нарушенията

10.05.2024 | 13:35 Редактор: Тодор Петров
Държавата впряга всички сили, за да гарантира честни избори

Официален старт на предизборната кампания за вота 2 в 1, която започна от полунощ. 20 партии и 11 коалиции влизат в надпреварата за народни избраници на парламентарните и европейските избори.

МВР, ДАНС и прокуратурата обединяват сили срещу изборните нарушения. В ход до 9 юни е специализирана операция. Институциите ще проверяват всеки сигнал с особено внимание. До момента са получени 4 сигнала за нарушение на изборния процес, но нито един от тях не е потвърден.

Във връзка с организацията при провеждането на вота Министерството на вътрешните работи проведе национално съвещание с директорите на службите. 

"Наша отговорност е гарантирането на сигурността и опазването на обществения ред за спокойното протичане на изборите за Народно събрание и за членове на Европейския парламент. Важно е да създадем оптимална организация за изпълнението на основните задачи, които ни предстоят в периода на подготовката и произвеждането на изборите", заяви министър Калин Стоянов.  

Той бе категоричен, че МВР ще покаже, че е деполитизирана система и е единствено на българските граждани. 

"Ще бъда безкомпромисен към евентуално политическо заиграване на каквото и да било ниво. Държа да подчертая, че от начина, по който ще протекат кампанията и самият изборен ден, зависи връщането на доверието на обществото към институциите", каза още Стоянов.

Ще използваме всички законови механизми за гарантиране и защита на изборните права на гражданите, заяви заместник-главният прокурор Елена Каракашева. Тя изрази увереност, че създаденото междуведомствено звено отваря възможността за незабавна реакция и гарантира честността на вота. 

От своя страна председателят на ДАНС Пламен Тончев увери, че в държавната агенция е създадена организация и са предприети мерки на национално, междуведомствено и вътрешно ниво. Засилена е оперативната работа, следи се и за намеса на чужди държави, както и на групи с крайни нагласи.

Какви са плановете Ви за 9 юни?

Ще изляза на разходка.
74%
Ще бъда в отпуск.
11%
Ще пътувам извън страната.
15%
Общо 582 гласа


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 седмица
Посолството гарантира "честни " избори. Само за техни хора ще има " ала- бала". Сигнализирай за неуместен коментар