Секции разменили гласове на кандидат-кметовете за София? Григорова твърдо настоя за ново броене

Васил Терзиев заяви, че няма притеснения

07.11.2023 | 19:22 Редактор: Вяра Димова

Два дни след втория тур на кметските избори отново сигнали за подменен вот в София и прехвърляне на гласове от единия кандидат за другия. След като Ваня Григорова обяви, че ще иска ново броене и че съдът ще трябва да се произнесе за финалния резултат, днес опонентът ѝ Васил Терзиев заяви, че не се притеснява от проверката.

Данните от броенето на бюлетините след втория тур на местните избори в секция в училище "Георги Сава Раковски" са вписани и в хартиения протокол, а впоследствие и в електронния. Справката от машината обаче показва, че гласовете на Терзиев и Григорова са разменени. Вниманието привлича учудването на мъжа, който попълва протокола, когато му показват преброените вече бюлетини. 

Подобна е и ситуацията в 138-о училище. Броят на преброените бюлетини първо е нанесен правилно в протокола, след това цифрите са поправени грешно. Справката от машината пък показва съвсем различен резултат. 

Размяна на гласове имаше и при първия тур на кметските избори. Показахме ви как в секция във Френската гимназия в София гласовете на Васил Терзиев се дават на друг кандидат, а неговият резултат е занулен. Заради подобни евентуални манипулации екипът на Ваня Григорова заяви, че ще поиска съдът да реши кой е победител от изборите в София. Васил Терзиев контрира, че не се притеснява.  

"Аз ще бъда първата, която ще поздрави г-н Васил Терзиев, ако съдът реши, че тези резултати и начина, по който бяха постигнати са законосъобразни", обяви Григорова.

"Много от безобразията са в мой ущърб - секции, където имам 120 гласа, пишат 0, където имам 84, пишат 0, на балотаж пак съм с 0, обърнати резултати, където аз имам повече гласове от г-жа Григорова пък те ги пишат наобратно. Така че мен не ме притеснява", каза Терзиев.

В първата си медийна изява след изборната нощ Терзиев коментира, че още не е готов екипът, с който ще управлява. Чистка в общината няма да прави, но ще бъде проверено кой, колко и как работи. Нова длъжност, която се очаква да бъде въведена е заместник-кмет по сигурността.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)