Повлияха ли институциите на изборите и какво е бъдещето на Терзиев и Григорова

Може да се създаде една "модерна левица", смятат Иван Гарелов, Милена Славова и Любомир Аламанов

05.11.2023 | 22:39 Редактор: Толя Стоянова
Повлияха ли институциите на изборите и какво е бъдещето на Терзиев и Григорова

"Сглобката ще просъществува поне до март месец. Ваня загуби, но в известна степен спечели свободата си да се посвети на политическа роля, която да създаде нова "европейска левица", каза журналистът Иван Гарелов в специалното изборно студио на Bulgaria ON AIR "Дебют или класика".

"Това, което искам да стане в София, е да се събира боклукът навреме, да се почистват улиците, да няма дупки", посочи певицата Милена Славова.

Според комуникационния експерт Любомир Аламанов не трябва да се бърза с обявяването на победителя, тъй като това са само предварителни резултати. 

"На предишния тур видяхме как 10% от гласовете на Терзиев изчезнаха. Наблюдаваме една вълна на нови лидери. България и светът са се променили - време е за друг тип избори и друг тип политики", коментира Аламанов.

Според Гарелов, Ваня Григорова ще бъде добросъвестна, ако не бъде нападната от много "фалшиви герои, които ще искат да се залепят за нейната слава". На мнение е, че ако продължи да следва линията, която е избрала - може да създаде една "модерна левица".

"За това хората да нямат доверие - положиха усилие много политици. В секцията, където аз гласувах, беше 5:1 в полза на машините. Трябва да държим политиците, които лъжат, отговорни за техните думи", подчерта Аламанов.

Според Славова практиката показва, че хартиените бюлетини се броят по-бавно, така че може да има промени в резултата на Васил Терзиев и Ваня Григорова.

"Купеният вот не може да е 50%. Ако всички излезем и гласуваме, това ще намали усилията да бъдат купени гласове. От друга страна остава отговорността на институциите. ЦИК за една бележка и едно съмнение махна машините, а за 400 000 невалидни бюлетини - нищо", заяви Аламанов.

Гарелов добави, че много от институциите са повлияли съзнателно на общественото мнение през тази седмица.

"Ваня Григорова е много интелигентна, много бързо мисли, много е начетена. Пожелавам на българската политика да има повече хора като нея. Нека стъпим на основата, която имаме и да надграждаме" коментира Славова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR