"Единствените потърпевши са избирателите" - как гласовете за един отиват за друг кандидат?

Секция във Френската гимназия прехвърли 120 гласа, председателят твърди, че е техническа грешка

05.11.2023 | 19:02 Редактор: Вяра Димова

Преди седмица секция във Френската гимназия прехвърли 120 гласа от кандидата за кмет Васил Терзиев на Антон Хекимян. В протокола пише, че за Терзиев няма нито един гласувал. От видеозаписа от преброяването, обаче, се чува ясно как член на комисията отчита подадени точно 120 гласа за него.

"В черновата всичко е както трябва. При преписването какво е станало и аз съм учудена. Не съм ги откраднала и моят глас го няма. Просто не сме проверили, никога не се е случвало такова нещо. Това е техническа грешка. 20 години съм председател, случва ми се за първи път. В 2 ч. през нощта всеки може да сгреши", каза председателят на секция 13 в район "Средец" Евгения Линкова.

Останалите членове на комисията отказаха да коментират фрапиращия казус. Вече има жалби до Общинската избирателна комисия срещу секцията. Същият кандидат-кмет отново е ощетен на първи тур - и в район "Младост".

Четвъртата секционна избирателна комисия към 118-то училище преброява 84 бюлетини в негова полза. Но накрая в протокола пише "нула". Членове на секцията, с които се срещнахме, отричат да са участвали в попълването на протокола, това по думите им били техни колеги. 

Председателят и неговият заместник не са имали достатъчно опит, за да изпълнят задълженията си, твърдят още от комисията. Двамата били сменени, без да се изясни защо. А новият председател на 4-та секция оцени казуса като шокиращ и заяви, че единствените потърпевши са избирателите.

"Това е все едно, че тези хора не са направили абсолютно нищо. Дошли са, гласували са, а всъщност техният глас и тяхното волеизявление няма да бъде отчетено, което е удар по цялата демократична система в страната", посочиха от секцията

"При всички положения трябва да се отвори чувалът с изборните материали, да се извадят, да се види къде е грешката, какво е направено, дали са разменени протоколи, дали просто е изпусната някаква цифра. Без физическото преброяване на протоколите не може нищо да се направи", категоричен е новоизбраният председател на секцията Георги Йотов.

Вижте повече в репортажа на Дейвид Караиванов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)