Спряха машинното гласуване в 20 секции, дъщеря скъса бюлетината на майка си заради "грешно" гласуване

Избирателите не трябва да дърпат машинните бюлетини

05.11.2023 | 12:00 Редактор: Искра Ангелова

В ЦИК постъпи информация от всички общински избирателни комисии, че навсякъде в предвидения час в Изборния кодекс - 07:00 ч., е започнал изборният ден и протича нормално. До момента в ЦИК са подадени 7 жалби и 5 броя сигнали, като една от жалбите е против решение на ОИК, касаещо изборите на 29 октомври. Това заяви зам.-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева.

"Останалите са от компетентността на ОИК и са препратени. Има няколко сигнала, свързани с предварително обявяване на резултатите. Изпратили сме писма, за да предупредим медиите да преустановят публикуването на такива резултати. Искам да призова СИК-овете да поставят един печат върху отпечатаните бюлетини от машинното гласуване, особено внимателно да следят поставянето на 2 печата върху хартиените бюлетини", допълни Матева.

Тя призова избирателите да не дърпат машинните бюлетини.

"Да изчакат звуковия сигнал, особено ако са гласували в два вида избори. Двете бюлетини ще се отпечатат последователно и след отпечатването на втората ще се чуе звуковият сигнал, едва тогава трябва да бъдат взети. Към 11 ч. в ЦИК са постъпили данни и ЦИК е съгласувала преустановяването на машинното гласуване за 20 секции, като за 4 от тях е взето решение във вчерашния ден", поясни говорителят на ЦИК.

От думите ѝ стана ясно, че две от машините са в Благоевград, тъй като са нарушени правилата при транспортирането.

"За другите 2 машини е взето решение във Варна и в Добрич. Това е направено от ОИК, получихме информация за това от "Сиела Норма". Те не са работили и заради това е преустановено гласуването с тях. За останалите 16 машини става въпрос за сигнали от днес. Основната причина е, че машината дава грешка за флашпаметта и самата машина не може да бъде диагностицирана. При други машини проблемът е бил, че софтуерът не зарежда, или не разчита смарт картата", добави още Матева.

В секция във Френската гимназия в София пък се стигна до изключително куриозен случай. Пред очите на множество хора дъщеря скъса бюлетината на собствената си майка, тъй като според нея жената е гласувала грешно.

Към 11 ч. избирателната активност за цялата страна е 9,19%. Най-много гласували има в община Малко Търново - 35,73%, както и на първия тур, най-ниска е избирателната активност в Пловдив - 3,86%, Варна - 5,17%, а в столицата - 6,52%.

Има и сигнали за разписки от машините, които са празни. ОТ ЦИК излязоха с решение, че при тази ситуация избирателят може да гласува отново по избран от него начин.

Снимка: БГНЕС