Неделчо Тотев: От общинските избори нищо не зависи, парите се дават от държавата

"Мина времето, когато парите можеха да решат всичко", заяви председателят на Сдружението на общинските болници

05.11.2023 | 18:43 Редактор: Толя Стоянова

"От общинските избори нищо не зависи, парите се дават от държавата. Кметовете, ако са по-разбиращи, също са склонни да помагат. Моята болница активно участва във всички ремонти. Всичко зависи от централната власт. Местната е функция", каза председателят на Сдружението на общинските болници д-р Неделчо Тотев в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му основният проблем за всички болници е кадровата криза. Според него България изостава много в сравнение с всички европейски държави, към които се стремим.

"Мина времето, когато парите можеха да решат всичко, те биха помогнали. Приоритетните болници са методика, която касае областните и университетските болници. Нашата методика е тази, която е поместена в Държавен вестник. Според нея лечебните заведения с общинска собственост трябваше да получат по 2 млн. на месец до края на годината, оказа се, че областните болници също попадат в това число", коментира д-р Тотев.

"Лошото е, че вече отделенията така са редуцирани, че ако едно отделение излезе от структурата на една болница, това значи, че и самата болница си отива. В това отделение най-често има и лекари, които са единици за даденото лечебно заведение, които участват в алгоритмите като изисквания и на други пътеки. Свидетели сме на предела на съществуването. Не само на отделения, но в близък план ще има и закрити болници", заяви д-р Тотев.

Снимка: БГНЕС

Гледайте целия разговор във видеото.