В столичния "Люлин" член на СИК зове хората да не гласуват с машини, проблеми и в "Слатина"

В 5900 секции в страната се гласува с машини на балотажа

05.11.2023 | 16:21 Редактор: Искра Ангелова

България днес окончателно избира местната си власт за следващите 4 години. На втория опит - 19 областни града днес са на балотаж. Избирателната активност към 13 часа е 12,4%. А след "тангото" на ЦИК за отлагането и връщането на балотажа на машините - нов казус. Има съмнения, че Комисията е избрала неподходяща хартия - по-широка, отколкото е трябвало. Това е и причината на места след вота да се явяват намачкани, дори неиздадени бюлетини.

В 5900 секции в страната се гласува с машини на балотажа днес, но за излизането на машините от строя сигнализират от цялата страна. В столичното 118-о СОУ хартията извади мишините от гласуването.

"Още първият гласоподавател, който реши да гласува с машина, извади един отрязъци, не мога да кажа, че е бюлетина в никакъв случай. Те бяха от порядъка на два сантиметра", коментира Стефка Чолакин от 118-о СОУ.

На място са извикани техниците от "Сиела Норма".

"Това, което се опитаха да оправят няколко пъти и разбрахме, че е проблемът с хартията, тъй като те са прекалено гладки и по-твърди и по-обемисти", допълни тя.

В столичния квартал "Люлин" член на СИК е предупреждавала хората пред секцията да не използва машината, защото не е работила, това сподели пред екипа на Bulgaria ON AIR Веселина.

"Въпросната дама обясняваше как машините въобще не работят правилно, как се отбелязва по една бюлетина", сподели още тя. Въпреки това - Веселина гласува с машина.

"Моето гласуване беше успешно и по тази причина установих, че наистина има някакво несъответствие. Нямаше никакви проблеми при гласуването", каза още жената.

В "Слатина" също срещнаха проблеми.

"Казаха ни, че не работи, но ние настояхме да гласуваме с машини и тя си работеше", поясни избирателка.

"В момента гласуват повече с машина. Когато излизат разписките от машините - да изчакат звуковия сигнал, ако дръпнат преди това, може да се блокира машината. Няма практика да се забранява гласуването с машини", отсече председателят на СИК - Ваня Вешева.

Вижте повече в репортажа на Стефан Борисов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR


1
1 rate up comment rate down comment 0
ейджи
преди 5 месеца