Най-крими секцията във Видин: Издирват член на СИК, разследват побой над друг

Избирател е с парична гаранция от 1000 лв. - гласувал няколко пъти

03.11.2023 | 15:06 Редактор: Елеонора Танева
Най-крими секцията във Видин: Издирват член на СИК, разследват побой над друг

Под ръководството на Районната прокуратура - Видин се водят действия по разследване по досъдебни производства за извършени престъпления против политическите права на гражданите. И трите са свързани със злоупотреба в изборния ден. 

На 29 октомври във Видин 25-годишен член на секционна избирателна комисия допуснал едно и също лице да гласува няколко пъти на местните избори за общински съветници и кметове на населени места. Членът на СИК е обявен за издирване, за да бъде арестуван и да му бъдат повдигнати обвинения. 

В отделно производство на мъжа, 53-годишен, който е гласувал няколко пъти, е наложена мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 1000 лева. Предстои предявяване на постановлението за привличане.

Образувано е и досъдебно производство за това, че същия ден във Видин е пребит друг члена на същата СИК, който е снимал извършването на изборните нарушения.  Кольо Петров направил видеозапис с телефон, за да ги документира.

Впоследствие мъжът бил заплашен и нападнат от няколко лица, които му нанесли удари с юмруци в главата, лицето и по тялото. Междувременно, след получен сигнал, на местопроизшествието пристигнал полицейски служител.

Един от сочените за извършител на престъплението е бил кандидат за общински съветник в проведените местни избори. С оглед разпоредбата на чл. 160, ал. 1 от Изборния кодекс той се явява лице, което се ползва с имунитет срещу наказателно преследване.

На основание чл. 35 от Наказателно-процесуалния кодекс делата срещу лица с имунитет са подсъдни като първа инстанция на Софийски градски съд. В тази връзка Районната прокуратура – Видин е изпратила събраните материали по делото на Софийска градска прокуратура, която е компетентна да се произнесе.