Ако Григорова победи Терзиев на балотажа, Борисов може да развали управлението?

Политолозите Светлин Тачев и доц. д-р Албена Танева са на мнение, че избирателната активност всъщност не е толкова ниска

01.11.2023 | 09:42 Редактор: Искра Ангелова

От БСП започнаха усилено да търсят подкрепа за своя кандидат на балотажа за кмет на София. От ГЕРБ все още не са казали ясно кого биха подкрепили от двамата кандидати - Васил Терзиев и Ваня Григорова

"Трудно може да се каже, че някой е победител. Естествено, че ГЕРБ със своите кандидати ветерани успя да запази влиянието си в някои от големите областни градове. Аз го наричам "Дъгата на ГЕРБ" - като започнем от Бургас и се стигне до Враца и Монтана. Разбира се, някои от кандидатите им отиват на балотаж. Във Велико Търново Панов отива на балотаж. Интересна ще е битката във Варна и Пловдив, в Благоевград има директна битка между ПП-ДБ и ГЕРБ", каза политологът Светлин Тачев в студиото на "България сутрин".

Той е на мнение, че ПП-ДБ са направили пробив в общинските съвети.

"Но като че ли не постигнаха това, което очакваха в такава степен. Естествено, остава и битката за София. В момента имаме типично ляво-дясно противопоставяне, защото от едната страна имаме кандидат на трудещите се хора, а от друга страна имаме кандидат на бизнеса. Ваня Григорова е една от малкото, които имаха ясен идеологически профил от самото начало. Относно това, което каза Борисов - той няма как да подкрепи директно Ваня Григорова, но тя да спечели София е в негов интерес", допълни Тачев.

По думите му загуба на ПП-ДБ ще е в интерес на Борисов, защото това ще натежи върху националното управление.

"Ситуацията в София е много различна и на изборите, които бяха в неделя, и на предстоящите - този път е доста по-особено. За разлика от парламентарните избори - и местните коалиции, и нагласите на гражданите не се влияят от своите идеологически предпочитания такива, каквито ги водят при парламентарни избори. Там, където има кметове от предходен мандат, които са били сполучливи, са подкрепени с много висок резултат на първия тур", коментира политологът доц. д-р Албена Танева в ефира на Bulgaria ON AIR.

Тя е на мнение, че нещото, което заслужава нашето внимание, са впечатляващите резултати на някои кметове. Като пример тя даде Перник - Станислав Владимиров беше избран с близо 80%.

"Това ни казва страшно много, казва ни колко много зависи от нас и от възможността да се работи заедно и да се постигат резултати. Това го виждаме за трети път във Враца, като и сега, и на предишните избори е избран на първи тур. Много зависи от местната власт. Разбира се, това се отнася и за София, но този път кандидатите бяха особени. Резултатът на Ваня Григорова е по-скоро неин личен, отколкото на БСП", подчерта д-р Танева.

Тачев смята, че има разминаване между лидера на БСП Корнелия Нинова и Ваня Григорова: "Григорова става все по-самостоятелен кандидат, същото важи и за отношенията между Антон Хекимян и Бойко Борисов. И двамата кандидати бяха отдалечени от политическите формации, които ги издигнаха. Това, което прави Нинова, е в полза на Ваня Григорова."

"Ако Ваня Григорова бъде избрана, вероятността да не успее като кмет изглежда по-голяма. Това е от гледна точка на конфигурацията на Общинския съвет и на опита на екипа. Разбира се, че партиите имат значение, но в местната власт дупките по улиците не са леви и десни. Отговорността на политическите партии е зад какъв тип кандидати застават, кого подкрепят и когато мине мандатът, да се види по какъв начин те са имали полезно взаимодействие", заяви още доц. Танева.

Попитан какъв удар ще бъде за ПП-ДБ, ако Ваня Григорова "обърне мача", Светлин Тачев отговори: "Основният удар е по националното управление. В София сблъсъкът е политически - ако ПП-ДБ не успее да спечели в София, загуби в Пловдив и Варна, Борисов попада в ситуация, в която спокойно може да развали управлението. Това е тест за него как се движат нагласите. При едни предсрочни избори той може да има по-добри позиции."

Доц. Танева е на мнение, че все пак Борисов е опитен. Тя не се съгласи с тезата, че е възможно той да развали управлението.

"Избирателната активност не е чак толкова малка. Знаем за проблема с избирателните списъци, това е много стар, хроничен проблем. Ако те бъдат актуализирани - ще видим, че избирателната активност е по-висока. Но не смятам, че има такива мобилизиращи послания. Много е важно как гражданите в София ще разпознаят тези двама кандидати. Ние нямахме ярки кандидати в битката за София", категорична е тя.

Гледайте целия разговор във видеото.


1
1 rate up comment rate down comment 0
Избирател
преди 5 месеца
Боко вече не е никакъв фактор - той е на къса верижка на Про100 Киро и Кокорчо ! По-калпав политик от Боко никога не сме имали - страхлив , продажен и *** ! Сигнализирай за неуместен коментар