Битката за Варна: Кметът Портних с 5% пред Коцев преди балотажа

В Морската столица няма голям брой невалидни бюлетини

30.10.2023 | 13:59 Редактор: Толя Стоянова

Варна се готви за балотаж. Изненадващо, кандидатът на "Възраждане" не се класира в челната двойка. Около два часа след края на изборния ден в Общинската избирателна комисия във Варна започнаха да пристигат чувалите с бюлетини от избирателните секции. Председателите бяха категорични - обработката на хартиения вот отнема повече време.

"На 100% машинният вот в пъти по-правилно се отчита. Улеснено е, човешкият фактор е сведен до нула", смята избирател.

"Били сме и на предни избори, ама този път беше малко по-бавно", сподели друг избирател.

Същата ситуация ще се повтори и тази неделя, тъй като в морската ни столица ще се проведе оспорван балотаж. Един срещу друг застават кандидатът на ГЕРБ и досегашен кмет Иван Портних, който спечели първия тур с 26,5%. Срещу него се изправя бившият областен управител и кандидат от коалицията ПП-ДБ Благомир Коцев - 21,5%. Това са данните при 100% обработени протоколи.

"Очаквам подкрепа от всички варненци, които да кажат "не" на лъжите и "да" на развитието", заяви Портних.

"Очаквам да ме подкрепят двама-трима варненци, които ясно казаха, че не искат този модел на управление", каза Коцев.

Въпреки очакванията, че до балотаж ще стигне кандидатът на партия "Възраждане", както беше на вота през 2019 г., оказа се че Коста Стоянов е на трето място. На въпрос, в случай че остане на трето място за кого ще дадете гласа си, той отговори, че няма да остане трети.

"Отиваме на балотаж и тогава ще коментираме какво ще правим в бъдеще. Ние ще търсим подкрепа от формации, които са против сегашното корупционно управление", посочи Стоянов.

Във Варна няма голям брой невалидни бюлетини. Оказа се само, че има няколко, които са сгрешени, тъй като избирателите не са посочили номера на партията.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимкa: Facebook