Терзиев и Григорова надскочиха прогнозите, Хекимян е в ролята на жертвения козел?

Коментар за изборните резултати от Николай Димитров и Валери Личев

30.10.2023 | 08:29 Редактор: Искра Ангелова

Васил Терзиев без опит в политиката безкомпромисно успя да убеди хората, че той трябва да програмира решенията в столицата. Но все още нищо не е решено - ще има балотаж в София тази неделя.

"Профилът на избирателя не се е променил дотолкова, доколкото виждаме колко е ниска избирателната активност. Тя продължава да бъде в някакви граници, което ни навежда на мисълта, че това са само твърдите ядра. Ако влезем в полето на конспиративните теории - това е, което самите партии желаят, защото твърдите ядра са много предвидими и много предпочитани от самите партии, за да може изборите да са с предвидими резултати. Когато разчиташ на по-широка подкрепа и по-широка изборна активност, тогава може трудно да прогнозираш изхода от вота", каза социалният психолог Николай Димитров в студиото на "България сутрин".

Според него изненадите на този вот не са били кой знае колко големи: "Социолозите, ако си дадат сметка защо и този път не познаха - не че го правят нарочно, просто един феномен на "червената бабичка" в сутрешното време. Избирателите на БСП избягват да казват за кого са гласували от страх да не бъдат нарочени. БСП винаги има резултати, които са по-високи от това, което показват екзитполовете."

В окончателните резултати той прогнозира, че Ваня Григорова ще добави още няколко процента отгоре.

"Антон Хекимян е другият феномен - жертвеният козел, който беше избран, за да бъде не неизбираем, но не и много избираем, защото този мач в София беше свирен много отдавна. Негласуващите са банка, от която може би ще се възползват отиващите на балотаж, което е малко съмнително. Защото ако човек е бил пасивен на първия тур, много вероятно е да остане пасивен и на втория", коментира Димитров.

Според него това, което се случи преди избори, до голямо степен е отвратило хората да гласуват: "Това е в интерес на партиите, защото те много добре работят с твърдите си ядра и много добре се прогнозират резултати от изборите. На местно ниво е много важно кой ще ти е кмет."

"Очевидно е, че за Ваня Григорова гласуват не само работещи, но и пенсионери. Левицата трябва да защитава правата на хората, които вече са в пенсионна възраст. Тя е популярна личност от медиите, знаем, че те имат голямо значение за публичния образ", коментира социалният антрополог Валери Личев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той припомни, че БСП се лиши от много сериозни фигури.

"Присъединявам се към тълкуването, че Хекимян е като жертвен козел, явно се е примирил. Ако загуби, ще е общински съветник. Да скочиш изведнъж от една водеща функция в медиите и да отидеш на това ниво - не мисля, че този скок би трябвало да го прави щастлив. Иначе няма как да не са щастливи и Терзиев, и Григорова, защото и двамата показаха, че са много над онова, което им предсказаха социолозите", добави той.

Личев е мнение, че е възможно Григорова да придърпа още избиратели, а според него хората отдават по-голямо значение на парламентарните избори.

"Тепърва ще се анализа драмата с машините и какъв ефект имаше върху крайните резултати. Вече се чуха коментари, че вместо "да извади очи, е изписало вежди" на ПП-ДБ. Вероятно е така. На територията на София, Терзиев каквото можа - взе. Опасявам се, че Григорова има далеч повече възможности и потенциал, но въпросът е как ще ги оползотвори. Балотажът ще бъде интересен, но едва ли ще има шокиращи изненади", каза още Николай Димитров.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Снимки: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR