Калоян Паргов: Изненадите в София са факт, избирателната активност е рекордно ниска

Кметовете в страната не трябва да бъдат просяци, заяви председателят на СИНПИ

29.10.2023 | 20:08 Редактор: Тодор Петров

"След повече от 10 години доминация на една политическа сила, тези избори нормално ще донесат промяна в конфигурацията по места. Често на места имаме абсурдни коалиции. Коалицията зависи от това кой ще бъде кмет, много са различни вариантите. Ще бъде шарен парламентът в София, ще бъдат повече от 4 сили, нито една няма да има мнозинство", заяви председателят на Стратегическия институт за национални политики и идеи (СИНПИ) Калоян Паргов в специалното изборно студио на Bulgaria ON AIR "Дебют или класика".

По думите му "трябва нещо устойчиво, за да може да работи 4 години Общинският съвет".

"Изненадите в София са факт, никой не е предполагал такива резултати. Избирателната активност е рекордно ниска. Това е феномен, който тепърва ще изследваме. Тази кампания не можем да я сравним с нито една местна кампания в последните 15 години, беше доминирана от национални теми. Парламентът беше водещ в предизборната кампания", каза още Паргов.

София може би вече ще бъде за всички и ще бъде по-социална, допусна събеседникът на Ганиела Ангелова.

В средните и по-малки градове финансовият проблем е много сериозен и трябва да се случи нещо, обърна внимание Паргов. От корпоративния данък на фирмите и данъка на физическите лица е редно да остава процент в бюджета на общината. Дължат го на тези, които плащат данъци на държава, а не кметовете в страната да са просяци, настоя председателят на СИНПИ.

Финансовата децентрализация става и с даване на възможност общините да генерират сами приходи, отбеляза още Паргов.

Той допуска, че местните избори ще повлияят на управлението на държавата. Според него сглобката скърца всеки ден и сама изнася проблемите си публично.

"До Нова година няма да има промяна на конфигурацията на управление, предстои държавен бюджет Причината парите да изтичат, е че когато се бюджетират, не се разпределят средствата да са за решаване на проблемите, а да измислим на някоя фирма работа", посочи още Паргов.

Гледайте целия разговор във видеото.