Най-висока е избирателната активност в Челопеч, най-ниска - в Добрич

На места в кочаните липсва номерация на бюлетините

29.10.2023 | 18:49 Редактор: Искра Ангелова

Над 2 млн. души са упражнили правото си на глас към 16 часа, съобщиха от ЦИК. Най-висока е избирателната активност в Община Челопеч - 75,15%, а най-ниска в Добрич - малко над 23%.

В Благоевград избирателната активност е близо 42%, в Монтана е малко над 35%, Стара Загора - близо 30%, Варна -27%, Пловдив - 24%.

Най-много сигнали и притеснения за гражданите има за оставени следи от черната лента на бюлетините и евентуални следи от мастилото или печата на химикалите, които гражданите отбелязват своя вот.

От ЦИК заявиха, че председателите на СИК нямат право да анулират бюлетини, в които гражданите са отбелязали своя вот, като призоваха членовете на СИК да се запознаят с новите указания.

От брифинга на Комисията стана ясно, че на места в кочаните липсва номерация на бюлетините, а в други населени места те не са достигнали и се е наложило ксерокопиране.

"В няколко кметства свършиха бюлетините. Бюлетини не се изсипват от урните и не се отварят урните преди края на изборния ден, ЦИК никога не е давала различни от тези указания", отсече говорителят на ЦИК Росица Матева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR