Радев: Уважавам решението на ЦИК, гласувах за развитието на София

"Очаквам компетентните органи да извършат своето разследване", заяви президентът

29.10.2023 | 14:30 Редактор: Искра Ангелова

Гласувах за развитието на София като модерна и европейска столица, каквато всички българи искаме и имаме правото да е. Това каза президентът Румен Радев, който упражни правото си на глас в гимназията по транспорт "Макгахан".

Президентът заяви, че се е запознал с доклада на ДАНС, след който машинното гласуване беше отменено, а премиерът Николай Денков определи като манипулативен.

"Най-важното днес е да се гласува масово и да има увереност, че всеки българин ще получи коректно зачитане на своя глас. Дали има нещо притеснително в доклада на службата, ще определят съответните органи", подчерта Радев.

Според него има нужда от спешно възстановяване на доверието в изборния процес: "Очаквам компетентните органи да извършат своето разследване и да оповестят кои са играчите и мотивите за този акт."

Запитан дали би оповестил доклада на ДАНС, президентът заяви, че службата е пряко подчинена на Министерския съвет и лично на министър-председателя.

"Уважавам решението на ЦИК като независим орган, дали е правилно, ще реши съдът", заяви държавният глава, цитиран от БГНЕС.

Дали има нужда от нови промени в Изборния кодекс, президентът припомни, че всеки парламент се ангажира с промяна на Изборния кодекс и добави за наложеното от негова страна вето през декември върху последните промени в закона.

"Явно трябва да има промяна. Но възстановяването на доверието, е усилие от редица институции. Тези, които искат да ми орязват правомощията, днес ми измислят нови такива", коментира още Румен Радев.