Алтернативният туризъм не е в сметките на общините, достъпността е един от основните проблеми

Какви стратегии трябва да приложат кметовете за популяризиране на населените места, коментираха Елеонора Йосифова и Румен Драганов

29.10.2023 | 16:20 Редактор: Толя Стоянова

С близо 20% повече са посещенията на чуждестранни туристи в страната през юли тази година в сравнение със същия период миналата година. 

"Трябва да се приложат конкурентни политики. Ние сме  в силна конкурентна борба отделните общини. На местно ниво ние се конкурираме едни други", заяви  директорът на Института за анализи и оценка в туризма Румен Драганов в специалното изборно студио на Bulgaria ON AIR "Дебют или класика"

"В България, особено в селата, много често се припокриват различни продукти, които се предлагат, но винаги даден район може да изпъкне с традиционното за него. Ако има река, може да се развиват водни спортове, може да се предлага конна езда или велосипеди под наем, с които хората да обиколят района", коментира председателят на Българска асоциация за алтернативен туризъм Елеонора Йосифова

По думите на Драганов нещата, когато са автентични, имат успех. Той коментира и проблемът с разбитите пътища. "Има цена на къща за гости с разбит път и цена на къща за гости без разбит път. Ако отидете с ниско "Ферари", за селски туризъм просто няма да стане", посочи той.  

Според Йосифова обикновено алтернативният туризъм не е в сметките на общината. "Един от големите проблеми е достъпността. Често хората искат да стигнат някъде с влак, но после няма как да се прехвърлят. Налага се да вземат кола, но пътя не е подходящ. За щастие, има все повече българи, които се върнаха от чужбина", заяви тя.

По думите на Драганов туристът се ориентира много добре и може да види през телефона си всичко. "Те се предупреждават един друг къде има опасност", посочи той.

Гледайте целия разговор във видеото.