БХК за изборите: ЦИК породи недоверие в резултатите, ВАС да се произнесе още днес

Гражданите следва на сляпо да се доверят на ДАНС, пишат от Българския хелзинкски комитет

28.10.2023 | 15:15 Редактор: Тодор Петров
БХК за изборите: ЦИК породи недоверие в резултатите, ВАС да се произнесе още днес

С решението си да отмени машинното гласуване за изборите на 29 октомври 2023 година ЦИК създаде хаос и породи съмнения в коректността на вота. Гласуването само на хартиена бюлетина безспорно увеличава възможностите и повишава стойността на купения и контролиран вот, се казва в позиция на Българския хелзинкски комитет.

"На последните местни избори имаше рекордните 600 хиляди недействителни гласове. ЦИК взе решението си ден и половина, преди да отворят секциите, като се позова на доклад на ДАНС Гражданите следва на сляпо да се доверят на ДАНС, една институция, която има история на подронване на демократичния правов ред в България. За това свидетелстват не едно и две решения на Европейския съд по правата на човека. Този доклад е скрит от обществото, въпреки че по свидетелства на депутати той не е обозначен с гриф “Секретно”. ЦИК отказва да даде каквито и да било подробности за неговото съдържание. Самото решение на ЦИК е със съмнителни правни основания. Би било почтено членовете на ЦИК, подкрепили решението да депозират своите оставки, а политиците да преосмислят начина за формирането на този партийно доминиран орган", настояват от БХК.

"В настоящата ситуация призоваваме Върховният административен съд (ВАС) да не чака до понеделник, а да се произнесе още днес по жалбите срещу решението на ЦИК. Бездействието на съда е озадачаващо. Ситуацията е не просто необичайна, като България може да запише срамно петно в историята си, ако впоследствие ВАС отмени решението на ЦИК при вече проведени избори. Общинските избирателни комисии също са в неясна ситуация, като някои от тях решиха да не се съобразяват с решението на ЦИК поради неговото съдебно оспорване", подчертава БХК.

Призоваваме и ЦИК да преразгледа своето решение, след като докладът за сертифициране на машините вече им е предоставен. Българските граждани имат право на честни избори, а отсега се коментират основанията за тяхното касиране. Избори без машинно гласуване ще бъдат нечестни, се казва още в позицията до медиите.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR


1
0 rate up comment rate down comment 0
НПО
преди 5 месеца
Докладът е в МС.Защо го крият? Министърът призна, че е правил "ала-бала" с кода. Тогава..Защо ДАНС да лъже? Какво прави министърът с кодовете и защо се занимава с "принтерите", ако няма нещо предвид? Сигнализирай за неуместен коментар