Стотици граждани поискаха машините: Сблъсъци на протеста в центъра на София (ВИДЕО+СНИМКИ)

Хората заявяват, че изборите вече са компрометирани

28.10.2023 | 13:43 Редактор: Тодор Петров

Скандалът с машинното гласуване се разраства. В три града на страната се провеждат протести срещу решението на ЦИК на местния вот утре да се гласува само с хартиена бюлетина. На протеста в София се стигна и до напрежение между демонстрантите и полицията. 

С викове "Позор" и "Мафията вън" стотици хора призоваха ЦИК незабавно да отмени решението си от вчера за отмяна на машинния вот. Протестиращите в столицата тръгнаха на шествие, а част от тях останаха пред БНБ.

Очаква се всички да се съберат отново в Триъгълника на властта. Протестът бе обявен за мирен, но напрежението ескалира още в самото начало, когато част от протестиращите се нахвърлиха на полицаите, охраняващи сградата на Народното събрание, където се намира и централата на ЦИК.

Хората заявяват, че изборите вече са компрометирани. От ОИК-София обявиха, че засега машините остават, защото решението на ЦИК се обжалва в съда. Никола Минчев и Васил Пандов коментираха внесената от ПП-ДБ жалба във Върховния административен съд.

"Ако се окаже, че ЦИК е отменила гласуването с машини два дни преди изборите и съдът отмени това решение след изборите, това би бил срамен момент в демократичната история на България", заяви Минчев.


1
1 rate up comment rate down comment 0
Оооо
преди 6 месеца
Що народ изхранват тези НПО-та! Не е истина! И уличните кучета разбраха, че изборите са манипулирани, но има и "инакомислещи", които упорито подкрепят машинното гласуване, за да може "богоизбраната" жълтопаветна червена аристокрация да окупира властта. В същото време се готви подмяна на вота с хартиени бюлетини от другите елементи в "сглобката". Повече от 30 години играем на избори и демокрация. До кога? Сигнализирай за неуместен коментар