Местни избори: Близо 1100 сигнала за нарушения, цената на един глас достига 150 лв.

"Дават се обещания за работа, опрощаване на дългове към кредитни институции", каза главният секретар на МВР Живко Коцев

27.10.2023 | 13:48 Редактор: Толя Стоянова

Малко преди да се разрази скандалът със съмненията за манипулиране на вота, МВР отчете над 1000 сигнала за нарушения по време на кампанията. В това число и за търговия с вот. Цената на един глас варира от 40 до 150 лева.

По-малко от 48 часа преди началото на вота, МВР вече е в пълна готовност. За да се осигури по-добра комуникация между областните структури, е създадена нова географско-информационна система за обработка на получените сигнали от гражданите.

"До настоящия момент има общо 1080 сигнала за нарушаване на изборното законодателство", заяви министърът на вътрешните работи Калин Стоянов. Това е близо троен ръст в постъпилите сигнали в сравнение с 2019 г., когато сигналите са били 431.

"Имаме по-голяма активност от страна на гражданите. Най-много сигнали има от Бургас, Варна, Монтана, Враца и столицата", каза главният секретар на МВР Живко Коцев.

Най-голяма част от сигналите - 649, са за купуване на гласове, а един глас се търгува между 40 и 150 лева, според вътрешния министър. Оказва се обаче, че предложенията стават все по-разнообразни.

"Дават се обещания за работа, опрощаване на дългове към кредитни институции, заложни къщи, вересии и дърва за огрев", каза Коцев.

Над 15000 служители ще следят за сигурността на секциите в изборния ден. Те ще бъдат запечатани още утре. А от министерството призовават гражданите да сигнализират за всяко изборно нарушение, което забележат.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: МВР